Foto: Marina Lopičić

EKSKLUZIVNO: TAJNI SUSRET U CENTRU BEOGRADA

SRBIJA KAO KOLUMBIJA: Veljović bio u hotelu sa Ćazimom Osmanijem!

Direktor policije juče u 14.33 ušao u hotel "Zira", u kojem već danima pod lažnim imenom boravi Ćazim Osmani, vođa klana Osmani, jedne od najvećih kriminalnih grupa u Evropi, pominjan kao najveći konkurent Darka Šarića

Društvo
> 00:00h

BEOGRAD - Nedopustivo. Milorad Veljović, direktor policije, bio je juče u hotelu sa Ćazimom Feliksom Osmanijem (52), najvećim trgovcem narkoticima na Balkanu, kako ga nazivaju bezbednosni stručnjaci, ekskluzivno otkriva Kurir! Tajni dolazak u Beograd Osmani, vođa takozvanog klana Osmani - svojevremeno najvećeg konkurenta klanu Darka Šarića, već nekoliko dana tajno boravi u Beogradu, a odseo je u hotelu „Zira“, gde se prijavio pod imenom Miloš Petrović. Novinari Kurira juče su u više navrata pokušali da stupe u kontakt s Osmanijem, ali nam je na recepciji hotela tek iz trećeg pokušaja potvrđeno da je Osmani odseo kod njih, i to tek pošto smo naveli tačan broj sobe (soba 631) u kojoj se nalazi. Tačno u 14.33, u hotelu se naprasno pojavio niko drugi do Milorad Veljović, direktor policije! Veljović je u hotelu ostao do kasno u noć. On i Osmani bili su u istoj zgradi više od šest sati. Osmani, kog nemački obaveštajci povezuju s mafijom i trgovinom narkoticima, jedan deo popodneva proveo je na terasi, pijuckajući kafu s prijateljima, da bi na izvesno vreme otišao u drugi deo hotela, a kasnije se ponovo pojavio na terasi. Kako je Kurir već pisao, Ćazimovo bogatstvo se procenjuje na oko 400 miliona evra. Osmani ima dobre kontakte u Crnoj Gori, pa je tako gotovo mesec dana, tokom avgusta, bio gost kontroverznog biznismena Brane Mićunovića. Veze sa Karamarkom Braća Osmani 2000. godine sele svoje poslove u Hrvatsku, gde su dobili državljanstvo, a mediji su objavili da je za Ćazima Osmanija navodno lično intervenisao tadašnji predsednik Hrvatske Stjepan Mesić. Kako su pisali hrvatski mediji, u Zagrebu je tada nastajala nova kriminalna arhitektura Balkana, nad kojom apsolutnu kontrolu ima klan Osmani, a ta struktura funkcioniše pod direktnom zaštitom Tomislava Karamarka, kasnije ministra unutrašnjih poslova Hrvatske, kao i Mesića! Povodom ovog skandala poslali smo pitanja MUP, ali odgovore nismo dobili, a i direktor policije nije odgovarao na pozive ni na sms.

Pitanja na koja Veljović nije hteo da odgovori 1. Da li ste se juče sreli sa Ćazimom Osmanijem? 2. Zašto ste bili u hotelu „Zira“? 3. Znate li ko je i čime se bavi Ćazim Osmani?

Oštetili banku za 27 miliona € Ćazim i njegova mlađa braća Baškim (50) i Burim (47) 2008. godine u Hamburgu osuđeni su da su mitom i pretnjama iznuđivali kredite od predstavnika banaka. - Prvostepenom presudom suda u Hamburgu, 2008. godine Burim i Baškim Osmani osuđeni su na šest, odnosno na tri i po godine zatvora, dok je Ćazim Osmani kažnjen s 9.000 evra za lažno svedočenje. Oni su osuđeni jer su mitom i pretnjama od predstavnika nekih nemačkih banaka dobili ogromne kredite, koje su nenamenski trošili i od tih para kupovali nekretnine u Hrvatskoj i Makedoniji. Banka je oštećena za 27 miliona evra - pisali su nemački mediji. Baškim Osmani je tako kupio hotel u Poreču. U zatvor nisu išli, već su uz jemstvo od dva miliona evra iz suda izašli na slobodu.

Ćazim Osmani zvani Feliks već nekoliko dana odseda u hotelu Zira u sobi 631 pod lažnim imenom Miloš Petrović
STRPLJIV: Reporter Kurira juče snimio Osmanija kako na terasi Zira čeka poslovnog partenera

DOLAZAK VELJOVIĆA: Direktor srpske policije tačno u 14.33 stiže ispred hotela Zira, a zatim se penje uz stepenice i hitro ulazi unutra

UHVAĆEN: Za to vreme Ćazim Osmani zvani Feliks sedi i čeka na terasi Zire ni ne sumnjajući da ga sve vreme snimamo