Obišao skoro ceo svet

Goran Paskaljević: U Kusku sam žvakao koku kako se ne bih onesvestio

Na 3.500 metara nadmorske visine prvih nekoliko sati vam se vrti u glavi, a nesvesticu možete uspešno savladati čajem od koke ili žvakanjem sasušenih listova ove biljke

Pop kultura
> 02:52h

Reditelj Goran Paskaljević vratio se pre nekoliko dana iz Perua. U Limi, glavnom gradu ove latinoameričke države, veliki srpski umetnik boravio je dve nedelje kao gost tamošnjeg filmskog festivala, a zahvaljujući svojim domaćinima, dobio je priliku da obiđe destinacije koje se viđaju samo na razglednicama. Počasni gost - Ukazana mi je veliki čast jer je prikazano šest mojih filmova. To je bila prilika da se tamošnja publika prvi put sretne s jednim srpskim autorom i sa srpskom kinematografijom uopšte. Kao počasnom gostu, ponudili su mi da u dve nedelje, pored Lime, obiđem i neke destinacije o kojima sanjaju svi koji vole daleka putovanja, a moja supruga Kristin i ja svakako spadamo u takve - kaže Paskaljević i dodaje: - Bio sam iznenađen Limom, osmomilionskom metropolom, u kojoj se prepliću kulture drevnih Inka i španskih osvajača, čineći danas skoro homogenu celinu. Kad iz Lime otputujete u Kusko, nekadašnju prestonicu Inka u Andima, na 3.500 metara nadmorske visine, prvih nekoliko sati vam se vrti u glavi, a nesvesticu možete uspešno savladati čajem od koke ili žvakanjem sasušenih listova ove biljke. Da spomenem samo 200 vrsta krompira koji su u ponudi, uz meso od lame, ribe, rakove, školjke i razno povrće kome ni ime ne znam, ali je i te kako ukusno. Posle nekoliko dana boravka u ovom gradiću, Paskaljević se u društvu supruge Kristin uputio u Ande vozom. Mitsko mesto - Kad stignete u Maču Pikču, shvatite da se ovo mitsko mesto ne može opisati rečima, pogotovu ako ste u prilici da tamo doživite izlazak sunca. Poslednjih nekoliko dana boravka u ovoj prelepoj zemlji proveli smo u prašumi i tamo smo upoznali čudesan biljni i životinjski svet sliva reke Amazon - završava Paskaljević.

Daleko dogurao... Paskaljević na Maču Pikču

Sledeća stanica mi je Indija Goran već pakuje kofere jer je dobio poziv da svoj rad predstavi u Indiji. - Već planiramo novo daleko putovanje u Indiju, gde takođe priređuju retrospektive osam od mojih 16 igranih filmova u pet gradova: Goi, Madrasu, Bangaloru, Trivandrumu i Bombaju.