Posle odluke Tribunala

SRS: Bezuslovno i momentalno osloboditi Šešelja

Poslednjim, trećim odlaganjem izricanja presude potpuno i nepovratno obesmišljen u istoriji nezabeležen maratonski proces

Politika
> 15:18h

BEOGRAD - Srpska radikalna stranka (SRS) zatražila je večeras bezuslovno i momentalno oslobađanje Vojislava Šešelja iz pritvora Haškog tribunala i osudila odluku da se lideru radikala pritvor produži na neodređeno vreme.

"SRS konstatuje da je poslednjim, trećim odlaganjem izricanja presude potpuno i nepovratno obesmišljen u istoriji nezabeležen maratonski proces koji se pred Haškim tribunalom vodi protiv Vojislava Šešelja", navodi se u saopštenju SRS.

Radikali su ocenili da "sramna" odluka sudija Haškog tribunala, ipak, ne predstavlja iznenađenje već samo još jednu odluku u nizu kojima se već duže od jedne decenije "kontinuirano, namerno i sistematski krše sva osnovna ljudska i procesna prava najpoznatijeg političkog zatvorenika na planeti".

"SRS smatra da je u jedanaestoj godini suđenja potpuno nesporno da je Vojislavu Šešelju uskraćeno pravo na suđenje u razumnom roku te da je jedini način da se sudski postupak okonča njegovo momentalno i bezuslovno puštanje na slobodu", navodi se u saopštenju. Haški tribunal ranije danas odložio je na neodređeno vreme izricanje presude Šešelju, koje je bilo zakazano za 30. oktobar, zbog toga što je iz sudskog veća isključen jedan sudija.