Intervju

Glumac Vladimir Aleksić: Baš je teško biti umetnik u Srbiji

Situacija u državi dovela je dotle da glumci moraju da preživljavaju, kao i ostali građani, prioritet više nije kvalitet, već puka zarada

Pop kultura
> 00:00h

Mnogo posla u novoj sezoni. Vladimir Aleksić obišao je ceo svet zahvaljujući poslu. Nedavno je imao premijeru predstave „U samoći pamučnih polja“, a za nekoliko dana publika će moći da ga vidi u novoj ulozi, u komadu „Glad“. Mladi i talentovani glumac za Kurir priča o svojoj karijeri u Italiji, novoj sezoni serijala „Ja imam talenat“, ali i novom ministru kulture Ivanu Tasovcu. - Trenutno pripremam komad „Glad“ u režiji Andreja Nosova. Predstava je svojevrsna večera za jednim stolom između glumaca i publike. Igraćemo je u Kulturnom centru Beograd, koji je i producent predstave. Ako mogu da upotrebim tu reč za pozorište, u pitanju je igrano-dokumentarna predstava o ljubavi. A glumačka ekipa je: Mirjana Karanović, Branko Cvejić, Aleksandra Janković, Hristina Popović, Milan Marić i Jovana Gavrilović. Radiš li na nekom novom projektu u Italiji, gde si izgradio lepu karijeru? - Moja karijera je počela pre nešto više od 10 godina. Radim s italijanskim pozorištem Motus, a trenutno sam angažovan u dve predstave, posvećene mitu o Antigoni. Zahvaljujući tim predstavama proputovao sam ceo svet, od Argentine do Australije. Planiramo novu predstavu za sledeću sezonu, ali o tome neki drugi put. Postoji li suštinska razlika u pristupu poslu i razvoju jednog mladog glumca u Italiji i Srbiji? - Situacija u državi proteklih godina dovela je dotle da glumci moraju da preživljavaju, kao i ostali građani uostalom, i samim tim prioritet više nije kvalitet, već puka zarada. Mislim, međutim, da je osnovno u životu posvećenost poslu. Nedopustivo je da se njemu pristupa površno i mislim da je krajnje vreme da se diletantizam iskoreni iz kulture. Kako komentarišeš izbor Ivana Tasovca za novog ministra kulture? - Ivan Tasovac je vizionar. Nemam nimalo sumnje da će dati sve od sebe i da kulturna scena neće više biti ista, a koliko će se promeniti, zavisi dosta i od nas. Kako će izgledati peta sezona serijala „Ja imam talenat“ bez njega? - Šou mora da ide dalje, a Ivana nećemo tako lako pustiti. Da li si sujetan? - Svi čiji su poslovi izloženi očima javnosti su sujetni, stvar je samo u tome da sujeta ne ovlada toliko čovekom da ga blokira ili bude pokretač svega. Da li si spreman da promeniš boju kosu zbog neke uloge? - Bilo bi mi čak zabavno. Je li teško biti glumac u Srbiji? - Teško je biti glumac u Srbiji, kao i lekar, ali ovo je naša država i ja još ne želim da odustanem od nje. Želim da se borim za kvalitet, jer vrhunska umetnost ushićuje gledaoca i čini ga srećnijim i bogatijim.

S Milutinom u borbi na život i smrt U predstavi „U samoći pamučnih polja“ igraš dilera. Da li svom kolegi Milutinu Miloševiću osim droge prodaješ i svoje telo? - Diler i kupac se susreću usred noći. Prva rečenica koju diler izgovara je: „Ako se šetate u ovo doba i na ovom mestu, to znači da želite nešto što nemate“, i tu počinje dijalog i borba života i smrti, kurve i makroa, dilera i kupca. Ovo je jedan sjajni filozofski traktat. Ovo je bio veliki glumački zalogaj za mene.

Na ulici me zovu Žućko Da li te je na neki način negde odredila uloga Radivoja Koraća u filmu „Žućko“? - Neretko se dešava da mi ljudi na ulici doviknu „Žućko“. Drago mi je što sam deo filma o tako velikom sportisti. Jedino žalim što ga nisam poznavao, imao bih mnogo toga da naučim od njega.