AMSTRONG: Doping je neophodan za pobedu na Turu!

Sve priznao

AMSTRONG: Doping je neophodan za pobedu na Turu!

Ostali sportovi -
Bilo je nemoguće pobediti bez varanja, zato sam sredstva uzimao na svih sedam Turova na kojima sam trijumfovao - rekao je američki biciklista

AUSTIN - Legendarni biciklista Lens Amstrong priznao je u intervjuu kod Opre Vinfri da je zahvaljujući dopingu osvojio svih sedam titula Tur de Fransa."Doping je bio neophodan na Turu, kao vazduh u gumama ili voda u flašici. Bilo je nemoguće pobediti bez varanja, zato sam sredstva uzimao na svih sedam Turova na kojima sam trijumfovao", rekao je Amstrong.Legendarni biiklista u potpunosti je otvorio dušu naciji i rekao da mu je žao."Kada je ustanovljeno da imam rak bio sam spreman da uradim bilo šta da preživim, a taj stav sam preneo i na biciklizam. Ovu situaciju gledam kao veliku laž koju sam ponovio mnogo puta. Do kraja života ću pokušavati da vratim poverenje ljudi."Lens je priznao da je uzimao testosteron, zatim EPO (hormon koji prirodno proizvode bubrezi kako bi stimulisali proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, što poboljšava oporavak i izdržljivost.), uzimao je hormon rasta i radio transfuzije krvi pred trku."Tada nisam osećao kao da varam, na to sam gledao kao borbu na drugom nivou. Ipak, sada su sva krivica i sramota samo moji. Nisam se plašio da će me uhvatiti, to je bio ubedljivo najveći doping-projekat u sportu, vrlo inteligentan plan, konzervativan sa minimalnim rizicima", rekao je Armstrong.Legendarni biciklista je istakao da se izgubio u bajci o sportisti koji se vratio. Pobedio je tešku bolest, vratio se biciklizmu, trijumfovao na najtežoj trci, osnovao organizaciju za borbu protiv raka...Savršena priča ali nije bila istinita.Amstrong je rekao da je njegov povratak biciklizmu nakon bolesti bio glavni katalizator za nove istrage. Zbog savršenog planiranja, preciznosti rasporeda i pravilno raspoređenih "tretmana" bilo je gotovo nemoguće ustanoviti prevaru. Međutim, njegovi uspesi nakon teške bolesti probudili su nove sumnje."Da se nisam vratio, sada ne bismo sedeli ovde", rekao je Lens.

Svetska antidoping agencija (WADA) i Američka antidoping agencija (USADA) odredile su mu doživotnu zabranu takmičenja, a oduzeti su mu i svi naslovi na Tur de Fransu, takođe mora da vrati olimpijsku medalju osvojenu u Sidneju 2000. godine.

Možete pogledati ceo intervju koji je Lens Amstrong dao Opri Vinfri.

http://www.youtube.com/watch?v=43EE9I8ZMFc

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track