Antić: Držite nam palčeve, moramo da sačuvamo Kostolac i TENT!
Foto: Zorana Jevtić

Apel

Antić: Držite nam palčeve, moramo da sačuvamo Kostolac i TENT!

Srbija -
On je istakao da je energetski sistem u ovom trenutku stabilan, ali i zatražio od građana da budu racionalni u korišćenju električne energije

Ministar energetike Aleksandar Antić izjavio je da ne postoji nikakav plan, niti odluka o redukciji potrošnje struje, poručujući da se nadležni bore svim sredstvima da ne dođe do tog, najgoreg scenarija.

"Verujem da ćemo u tome uspeti.. Držite nam palčeve, pred nama je teška noć, sektor za vanredne situacije, Vojska Srbije, Srbijavode, Beogradvode, moraju noćas da izdrže i pored Save i Mlave i moramo da sačuvamo Kostolac i TENT", kazao je Antić za RTS.

On je istakao da je energetski sistem u ovom trenutku stabilan, ali i zatražio od građana da budu racionalni u korišćenju električne energije.

"Doživeli smo jednu ozbiljnu katastrofu, neverovatni vodostaji, voda se pojavljuje u neočekivanim količinama. Imamo problem u Kostolcu gde je Mlava iskočila iz svog korita i čine se ogrmoni napori kako bi se ona obuzdala. Pravi se novo korito koje će odneti tu vodu u rukavac pored termoelektrane", rekao je Antić.

On isitče da je ključno sačuvati Kostolac, koji inače radi u punom kapacitetu jer je glavni proizvođač struje.

"Kada je TENT A u pitanju imamo veliki poblem zato što je Sava kod Obrenovca na najvišim kotama i borba je sa santimetrima kod TENTA A. Nivo Save tu je sada 48 cm u odnosu na naš nasip i danima imamo razne aktivnosti da se sve tu predupredi. Prave se dodatni bedem, radi žandarmerija i vojska jer je došlo do dodatnog poremećaja na TENT-u A kod Obrenovca", rekao je Antić.

On je naveo da je moglo da se za odbranu te termoelektrane žrtvuje neka druga teritorija koja bi se poplavila, da je takav scenario bio primenjen 1981. godine i da je možda moglo da se i sada radi na takav način. Antić dodaje da takav scenari ne postoji za Kosolac.

Elektroenergetski sistem je, po njegovim rečima, jedan od retkih koji je izdržao ovaj udarac i treba se boriti da to tako ostane. Ministar je apelovao na gradjane da budu odgovorni i da se struja i dalje štedi, jer je to energent koji je ozbiljno ugrožen.

"Sada samo nekoliko hiljada naših korisnika nema struju i situacija je normalna, ne računajući Obrenovac koji je u celosti isključen sa struje", rekao je Antić.

V.d. generalnog direktora EPS-a Aleksandar Obradović rekao je da je elektroenergetski sistem Srbije ugrožen, ali da će EPS uspeti da ga održi, kao i da je veoma važno da se sačuvaju termoelektrane "Nikola Tesla" u Obrenovcu i "Kostolac".

"Iskren ću biti, sitacija je alarmanta i veoma teška. EPS će, kao i do sada, održati ovaj sistem i bitka koja se vodi nije samo za trenutnu situaciju, jer moramo da sačuvamo i Termoelektranu 'Nikola Tesla' (TENT) i 'Kostolac' i zbog sutra, pošto su to naša dva nakritičnija sistema u održavanju stabilnosti elektroenergetskog sistema", rekao je Obradović za RTS.

Prema njegovim rečima, u ovom trenutku je ugrožena termoelektrana "Kostolac" i to je velika opasnost za elektroenergetski sistem, pogotovo ako se uzme u obzir da je kapacitet TENT-a sada znatno smanjen zbog problema."Sada se vodi bitka i za 'Kostolac', ali isto i za TENT, po mojim saznanjima ministar Antić je već u TENT-u i tamo saradjujemo sa svim državnim institucijama i pratimo nivo Save, a ovde u Kostolcu se vodi velika bitka, moje kolege su ovde na terenu i radi se punom parom", kazao je Obradović.Dodao je da je savetnik direktora policije Bratislav Dikić zadužen da koordiniara sve radove. Direktor EPS-a je kazao da je na operativnom sastanku video da ti ljudi tačno znaju šta treba da se radi, da su svi kapaciteti uposleni i da će se uspeti u odbrani "Kostolca".Na terenu je, kako je rekao, sve dobro organizovano i ima dovoljno mehanizacije. U toku su radovi na nasipanju lokalnog puta u selu Drmno kako bi se sprečio prodor vode prema termoelektrani "Kostolac".

Tragedija u Obrenovcu

"U Obrenovcu je situacija katastrofalna, grad je praktično zbirsan i poplavljen. Taj grad ima jednu neverovatnu tragediju sa Kolubarom, Tamnavom i sa Savom. Mi sada imamo i situaciju da Dunav raste i da ne može da primi nabujalu Savu pa nam se ta voda sada vraća a plus imamo novu količnu vode u Savi koja nam dolazi iz Hrvatske. I najgore stvari nam se dešavaju tamo gde je i najgore jer najveći vodostoja imamo baš kod termoelektrane", rekao ministar Antić.

(B92)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track