ALARMANTNO: Ptičji grip se širi Austrijom, virus otkriven i u Salcburgu!
Foto: Printscreen Twitt

zatvaraju farme

ALARMANTNO: Ptičji grip se širi Austrijom, virus otkriven i u Salcburgu!

Austrija -

SALCBURG - Ptičiji grip stigao do Sazburga. Divlja patka pronađena početkom nedelje na južnoj obali jezera u opštini Matsi, uginula je od ptičijeg gripa tipa H5N8.

Prisustvo virusa potvrdila je Austrijska agencije za sigurnost hrane (AGES).

Na jednoj organskoj farmi živine u Hardu (pokrajina Voralberg ) otkriven je ptičji grip, i virus H5N8 kod velikog broja životinja. Odmah je naloženo zatvaranje farme, uklanjanje na propisan način 1.100 životinja.

Na drugoj farmi živine u Mogersu sumnja na grip još uvek nije konačno potvrđena. Međutim na području Foralberga je od izbijanja epidemije otkriveno oko 150 divljih ptica , koje su bile zaražene opasnim virusom.

„Do sada ne postoje potvrđene indicije da je virus ptičijeg gripa H5N8, kojim su pogođene ptice i živina prenosivi na ljude„ rekao je direktor veterine Jozef Šol.

U mnogim regionima Evrope a pre svega u oblasti Bavarske je zabeleženo prisustvo virusa. Aktuelna situacija povezana sa širenjem ptičijeg gripa direktno je povezana sa migracijom ptica na jug. Zbog toga su oblasti i mesta duž reka i jezera kao što su Salcburg, Gornja Austrija i Štajerska , oblasti sa povećanim rizikom za širenje pomenutog virusa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track