AUSTRIJA DOBILA NOVOG VICEKANCELARA: Volfgang Brandšteter danas položio zakletvu!
Foto: Printscreen Tweet

Kurc odbio ponudu

AUSTRIJA DOBILA NOVOG VICEKANCELARA: Volfgang Brandšteter danas položio zakletvu!

Austrija -

BEČ - Ministar pravosuđa Volfgang Brandšteter položio je danas zakletvu pred predsednikom Austrije Aleksanderom van der Belenom, čime preuzima novu dužnost, vicekancelara.

Izmena u timu Narodne partije Austrije (ÖVP) u vladi bila je neophodna nakon što je dosadašnji vicekancelar i ministar privrede Rajnhold Miterlener podneo ostavku na sve političke funkcije.

Njegovu funkciju lidera ÖVP preuzeo je šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc, koji nije želeo, i pored iništiranja koalicionog partnera - Socijaldemokratske partije (SPÖ) - da preuzme dužnost vicekancelara.

Takođe i novi ministar privrede Harald Marer, jedna od najbližih saradnika Kurca, Harald Marer položio je zakletvu i preuzeo novu dužnost. U svom govoru, nakon polaganja zakletve dva novca člana vlade, predsednik Van der Belen ukazao je na odgovornost koju vlada ima.

On je rekao da dan, nakon što je postignut dogovor o datumu za održavanje prevremenih parlamentarnih izbora, razume do određene mere što koalicionim partnerima nije jednostavno do izbora da nastave rad kao da se ništa nije dogodilo.

Međutim podvukao je da građani, s pravom očekuju, da vlada do izbora ispunjava svoje obaveze. Od svih partija je zatražio ozbiljno shvatanje odgovornosti, te posebno podvukao da se ugled Austrije u Evropi i svetu mora imati u vidu.

Inače novi vicekancelar je kazao da sebe doživljava kao neku vrstu posrednika između "frontova" i da je glavni zadatak da se spreči haos i sprovedu važni projekti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja