AUSTRIJA IZRUČUJE DŽIHADISTE FRANCUSKOJ: Dvojica terorista uhapšena među migranatima u  Salcburgu!
Foto: Printscreen Heute.at/Picturedesk/Harald Dostal

Deo terorističke grupe koja je izvršila masakr u parizu

AUSTRIJA IZRUČUJE DŽIHADISTE FRANCUSKOJ: Dvojica terorista uhapšena među migranatima u Salcburgu!

Austrija -

BEČ - Austrija će izručiti Francuskoj dvoje osumnjičenih džihadista Adela H. (29) i Mohamada U. (35), osumnjičenih da su deo mreže terorista koji su izvršili napad u Parizu. 13. novembra

Radi se o Alžircu Adelu Hadadiju i Pakistancu Mohamadu Usmanu, koji su uhapšeni 10. decembra u Salcburgu. Austrijski sud odbio je danas žalbu Mohamada Usmana protiv njegove predaje Francuskoj, rekao je za agenciju Frans pres jedan sudski izvor.

Izvor blizak istrazi u Francuskoj potvrdio je da će njih dvojica uskoro biti prebačena u Francusku. Za njima je Francuska izdala evropski nalog za hapšenje. Prema izvoru bliskom istrazi u Francuskoj Adel Hadadi je trebalo da učestvuje u napadima u Parizu.

Hadadi je stigao na grčko ostrvo Leros 3. oktobra, uključivši se među sirijske izbeglice, istovremeno kad i Mohamad Usman i dvojica neidentifikovanih Iračana, koji su se digli u vazduh ispred Stadiona Francuske u Parizu 13. novembra prošle godine.

Po dolasku u Leros budući bombaši samoubice sa stadiona u Parizu bez problema su prošli kontrolu, ali grčka policija je pronašla da su pasoši Hadadija i Usmana falsifikovani i njih je pritvorila. Oni su bili u zatvoru do 8. oktobra, a zatim su otišli u Austriju gde su smešteni u centar za tražioce azila do njihovog hapšenja.

Osumnjičeni Alžirac, kako se navodi, pridružio se Islamskoj državi u februaru 2015, a Pakistanac je opisan kao pripadnik dve poznate pakistanske ekstremističke grupe bliske Al Kaidi. Posle hapšenja u Austriji Hadadi je rekao istražiteljima da je želeo da ode u Francusku da "izvrši misiju", proizilazi iz njegovog iskaza u koji je agencija Frans pres imala uvid.

U napadima u Parizu ubijeno je 130 ljudi, a 350 je ranjeno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track