AUSTRIJA TUŽI NEMAČKU: Traže 3,5 milijardi evra zbog lažiranja stanja u Hipo banci!
Foto: Beta

Uzvraćaju udarac

AUSTRIJA TUŽI NEMAČKU: Traže 3,5 milijardi evra zbog lažiranja stanja u Hipo banci!

Austrija -
Ministar finansija Austrije Hans-Jerg Šeling izjavio je da tužba neće ugroziti proces razgradnje banke i prodaju mreže banaka Hipo na Balkanu

BEČ - Republika Austrije odlučila je da tuži nemačku "Bajriše Landesbank" (BajernLB) na 3,5 milijarde evra zbog obmane u okviru nametnute nacionalizacije Hipo Alpe Adria banke, najavio je danas ministar finansija Hans-Jerg Šeling.

Hipo je bila ćerka firma BajernLB, koja je, prema rečima ministra, sakrila potrebu za kapitalom austrijske banke 2009. godine. Nemačka banka, prema mišljenju Austrijanaca, nije prikazala pravo stanje u banci i pravu potrebu za kapitalom, kada je dogovarano preuzimanje posrnule Hipo od strane države.

Tužba je danas podneta Trgovinskom sudu u Beču, ukazao je ministar dodajući da je Ministrastvo mesecima proveravalo altrentative. Austrijska država tužbom pokušava, naknadno, da obezbedi bolje uslove preuzimanja Hipo, jer je potreba za kapitalom bila, ne samo kratkoročno, već i srednjeročno, daleko veća nego što su svesno prikazali iz BajernLB.

Austrijska tužba se oslanja na veštačenju, koje je urađeno u okviru već postojećeg spora sa BajnerLB. Naglašeno je da tužba neće ugroziti proces razgradnje banke i prodaju mreže banaka Hipo na Balkanu. Ministar je izrazio spremnost za dogovorom sa Nemcima i rekao da se ka tome teži i pored tužbe, ali da do sada nijedna strana nije postigla prihvatljivo rešenje.

Na drugoj strani BajernLB tuži Austriju na 2,4 milijarde evra. Poreski obveznici u Austriji do sada su "platili" pet milijardi evra za spasavanje Hipo banke.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track