AUSTRIJA UVELA GRANIČNE KONTROLE: Policiji pomaže i vojska
Foto: REuters

Unutrašnja bezbednost

AUSTRIJA UVELA GRANIČNE KONTROLE: Policiji pomaže i vojska

Austrija -
Ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl-Lajtner objasnila je da su kontrole važan signal svetu da je nemoguće imati neograničen migrantski talas

BEČ - Austrija je od ponoći, zbog izbegličke krize, uvela granične kontrole. Težište kontrola su istok i jug zemlje, a odgovarajuću uredbu je vlada donela u saglasnosti sa Šengenskim pravilima koje dozvoljavaju privremeno uvođenje graničnih kontrola.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kontrole su uvedene na mađarskoj, italijanskoj i slovenačkoj, kao i slovačkoj granici. Intenzitet kontrola će se, kako ističe Ministarstvo unutrašnjih poslova, ograničiti na "potrebnu meru za obezbeđivanje sigurnosti". Granične kontrole su bile potrebne zbog masivnog talasa pripadnika trećih država, kako bi se sprečilo ugrožavanje javnog reda i unutrašnje bezbednosti.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Policiji će u kontrolama pomagati i vojska. Ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl-Lajtner objasnila je da su kontrole važan signal svetu da je nemoguće imati neograničen migrantski talas. Kontrole su dogovorene sa Nemačkom, ukazala je ona dodajući da je neophodno zajedničko evropsko rešenje, kao i pre svega intenzivne kontrole na spoljnim granicama EU, a tako i u Italiji i Grčkoj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track