AUSTRIJANAC (15) SPREČIO TERORISTIČKI NAPAD U NEMAČKOJ: Četovao sa vršnjakom, a onda je usledio šok!
Foto: Printscreen Kurier.at

Reagovao na vreme

AUSTRIJANAC (15) SPREČIO TERORISTIČKI NAPAD U NEMAČKOJ: Četovao sa vršnjakom, a onda je usledio šok!

Austrija -

LINC - Tinejdžer (15) iz Linca sprečio je krvoprolićre u jednoj školi u nemačkom gradu Getingenu.

On je naime do informacija o planiranom napadu došao četujući preko interneta sa jednim mladićem. Čim je saznao za pakleni plan on je sve podatke dostavio policiji, potvrđeno je iz centrale u Gornjoj Austriji.Osumnjičeni mladić je brzom akcijom nemačke policije uhapšen u 5. aprila, a kod njega je pronađeno oružje, oproštajno pismo kao i spisak sa imenima žrtava.

Tokom četovanja tinejdžera iz Linca i njegovog vršnjaka iz grada Uslar u donje saksonskom okrugu Northaim, mladić iz Linca nije ni slutio do kojih će sve informacija doći. Vršnjak iz Nemačke mu se tokom dopisivanja poverio da planira napad na svoju školu, a poslao mu je čak i slike oružja. To je bilo i više nego dovoljno informacija da bi se mladić iz Linca uputio u policijsku stanicu.

Nakon što su inspektori utvrdili ozbiljnost optužbi odmah su alarmirali svoje kolege u Pasau koji su dalje prosledili podatke na osnovu kojih je formirana specijalna grupa za hapšenje. U ranim jutarnjim časovima u sredu 5. aprila policija je izvršila upad u kuću osumnjičenog u Uslaru gde je isti lišen slobode a kod njega su zaplenjeni oružje, oproštajno pismo, kao i spisak osoba za odstrel.

Prilikom ispitivanja , mladić iz Nemačke je priznao da je planirao zločin, a motiv je nezadovoljstvo i najverovatnije trpljenje torture od strane svojih vršnjaka. Protiv njega će biti podignuta optužnica za narušavanje javnog mira i sloboda.

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Volfgang Sobotka rekao je za Austrijsku novinsku agenciju, koliko je bitna bliska saradnja dveju zemalja i da je ovaj slučaj očigledan primer. U svom govoru Sobotka se takođe zahvalio mladiću zbog njegove hrabrosti i odvažnosti da ceo slučaj odmah prijavi policiji i time spreči potencijalno krvoproliće.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track