MIKL-LAJTNER: Dobro je što Nemačke ponovo primenjuje Dablinski sporazum na izbeglice!
Foto: Fonet, Febr. 2015.

SIGNAL NA KOJI SE ČEKALO

MIKL-LAJTNER: Dobro je što Nemačke ponovo primenjuje Dablinski sporazum na izbeglice!

Austrija -
Johana Miki-Lajtner, austrijska ministarka unutrašnjih poslova, pozdravila je i odluku Slovenije o podizanju "tehničkih barijera" na granici prema Hrvatskoj

BEČ - Ministarka unutrašnjih poslova Austrije Johana Mikl Lajtner pozdravila je odluku Nemačke da ponovo primenjuje Dablinski postupak prema izbeglicama iz Sirije.

"To bi bio signal na koji smo čekali nedeljama, preokret u vezi kulture dobrodošlice bez granica i povratak ka kulturi razuma", poručila je ona u izjavi APA. Mikl Lajtner je podsetila da je uvek upozoravala da ukidanje Dablinskih pravila vodi ka pogoršanju problema u Evropi.

"Sada se Evropa suočava baš s tim. Uvek sam govorila da Austrija insistira na Dablinskim pravilima. Na osnovu toga trenutno je u Austriji u toku oko 3.700 provera na osnovu Dablinskog sporazuma", objasnila je Miki Lajtner.

Prema njenim rečima, dobro je što Nemačka namerava da se vrati Dablinskom sistemu, dodajući da je važno da se sada ta poruka uputi u svet. Nemačka je u avgustu odlučila da privremeno ne primenjuje Dablinski postupa na azilante iz Sirije. Dablinska pravila nalažu da se kod svih podnosilaca molbi za dobijanje azila proverava da li je najpre kročio na tlo neke druge zemlje EU, koja je time nadležna za rešavanje molbe. Mikl-Lajtner je, takođe, pozdravila i odluku Slovenije o podizanju "tehničkih barijera" na granici prema Hrvatskoj.

"Naši slovenački partneri su nas informisali o toj odluci. I naravno da tu odluku pozdravljam", naglasila je Miki Lajtner.

Ona je istakla da je uvek govorila da prioritetan cilj mora biti zaštita spoljnih granica. "Šengenski sistem može da se održi samo obezbeđivanjem spoljnih granica", poručila je Miki Lajtner dodajući da je apsolutno ispravna odluka slovenačke vlade da pojača zaštitu granice.

"Time su naši susedi dokazuju da su odgovorni i imaju punu našu podršku", zaključila je Mikl-Lajtner.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track