AUSTRIJSKI KANCELAR ODLUČAN Fajman: Nećemo podizati ograde na granicama!
Foto: Ap

PODELILA SE VLADA

AUSTRIJSKI KANCELAR ODLUČAN Fajman: Nećemo podizati ograde na granicama!

Austrija -
Ogradama nije mesto u Evropi, izričit je Verner Fajman, koji je rekao da je za smanjenje izbegličkog talasa neophodno poboljšati stanje u kriznim regionima

BEČ - Austrijski kancelar Verner Fajman protivi se podizanju ograda na granicama Austrije suprotstavivši se tako stavovima nekih članova austrijske vlade.

"Neće biti ograda ni prema Mađarskoj ni prema Sloveniji", poručio je on u izjavi austrijskoj državnoj televiziji ORF. Fajman je na taj način reagovao na nalog ministarke unutrašnjih poslova Austrije Johane Mikl-Lajtner za izradu plana "građevinskih mera" na granici prema Sloveniji, za koje je rekla da se "naravno radi o ogradi", ali uz objašnjenje da svaka ograda ima i kapiju.

Kancelar je istakao da Mikl-Lajtner treba da predloži šta tačno planira na granici prema Sloveniji, kao i da sa Nemačkom razjasni da li je neophodno nešto menjati po pitanju kontrola granica. Jasno je, prema njegovim rečima, da neće biti manje izbeglica bez obzira na tehnička sredstva koja će se koristiti ili organizacione promene.

"Ko to tvrdi samo ljudima baca prašinu u oči", poručio je Fajman.

On je ocenio da je, za smanjenje talasa neophodno pre svega poboljšati stanje u kriznim regionima. Zbog najave Mikl-Lajtner da će biti podignuta ograda na granici sa Slovenijom Fajman je sinoć razgovarao i sa predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom, koji je zatražio razjašnjenje. Oni su se, u telefonskom razgovoru, kako je saopšteno, saglasili da "ogradama nije mesto u Evropi".

Fajman i Junker su se, takođe, složili da je neophodno da se što pre primene odluke donete na nedeljnom sastanku sa zemljama zapadnog Balkana, kako bi se sprečila humanitarna katastrofa na zapadnom Balkanu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track