BORBA ZA ŽIVOT: Penzioner (74) rukama devet sati kopao sneg i uspeo da se izvuče na površinu!
Foto: Reuter

nOVE ŽRTVE LAVINE U AUSTRIJI

BORBA ZA ŽIVOT: Penzioner (74) rukama devet sati kopao sneg i uspeo da se izvuče na površinu!

Austrija -
Osamnaestogodišnji mladić juče je podlegao povredama zadobijenim tokom snežne lavine na skijanju u Kicbilu, a u Damilsu stradao bračni par (44 i 32)

KICBIL - Lavine u Austriji su ovog vikenda odnele još tri života, a više lica je povređeno. Jedan Austrijanac iz Štajerske (74) uspeo da preživi iako je bio devet sati zatrpan pod snegom.

Policija je saopštila da je osamnaestogodišnji mladić juče podlegao povredama koje je zadobio tokom snežne lavine do koje je došlo u sredu na skijalištu u Kicbilu (Kitzbühel, pokrajina Tirol). Osim ovog mladića, ova lavina je zatrpala i njegovog prijatelja (19), koji je srećom prošao samo sa lakšim povredama.

U subotu popodne, usled snežne lavine na skijalištu Damils (Damüls), u pokrajini Forarlberg, poginuo je jedan bračni par (44 i 32). Njih dvoje su tokom skijanja sami pokrenuli lavinu. Snežni nanos, širok 70 metara pokosio je supružnike i nosio ih 220 metara niz padinu. Članovi gorske službe spašavanja su pola sata kasnije uspele da ih lociraju i izvade iz snega. Nažalost muškarac je preminuo na licu mesta, dok je njegova supruga, koju su spasioci prvo reanimirali i prebacili u bolnicu, u subotu uveče je podlegla povredama.

Pravo je čudo da je penzioner iz Štajerske, koga je dok je skijao snežna lavina nosila 500 metara niz planinu i zatrpala, preživeo pod snegom čak devet sati do dolaska spasioca. Za njim je u potragu krenulo 50 spasilaca i jedan helikopter. Međutim oni su za njim uzaludno tragali punih devet sati. Ovaj penzioner je nekim čudom uspeo sam da da raskopa sneg i izađe napolje. Srećom tada su ga spazili i spasioci i in je hitno prebačen u bolnicu. Kada su ga lekari pregledali telesna njegova temperatura iznosila je svega 29 stepeni.

Austrijska policija trenutno traga i za dvojicom skijaša, koji su u subotu prepodne izazvali snežnu lavinu na skijalištu Hohkar (Hochkar), a onda pobegli sa lica mesta ne pruživši pomoć teško povređen skijašumuškarac (30). Srećom ostali skijaši koji su bili na stazi odmah su obavestili spasilačke službe, koje su uspele da lociraju povređenog i helikopterom ga prebaci u bolnicu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track