ČUDO: Lavina zatrpala skijaša, a posle sat i po ga izvukli živog i zdravog!
Foto: Kurier.rs

nove žrtve u Alpima

ČUDO: Lavina zatrpala skijaša, a posle sat i po ga izvukli živog i zdravog!

Austrija -
Još dva skijaša stradala su u odronu snega u austrijskim Alpima, a nekoliko njih je povređeno, trideset četvorogodišni Nemac preživeo pod snegom čak 97 minuta

GRAC - Dvojica skijaša poginula su juče u lavinama koje su se obrušile u austrijskim Alpima. Mladić (26) iz Gornje Štajerske stradao je na području Tauplicalm, a drugi muškarac (45) je poginuo u Gornjoj Austriji, na padinama planine Štajnek.

Na krajnjem zapadu Austrije, u poznatom zimovalištu Lehu na Arlbergu, lavina je zatrpala tridesetčetvorogodišnjeg Nemca, koji je srećom preživeo, iako su spasioci uspeli da ga izvuku tek posle sat i po! Lavina koju je je pokrenuo bila je duga oko 200 metara i široka 10-20 metara.

"Čovek je ostao zatrpan dva metra ispod snega", izjavio je Kronen Cajtungu Ludvig Muksel (Ludwig Muxel) gradonačelnik Leha. Čim je javljeno da se lavina obrušila, iz Leha je pokrenuta velika spasilačka akcija, sa specijalistima gorske službe i dobrovoljnim spasiocima. Na lice mesta su poslata i dva helikoptera. Uprkos nadljudskim naporima spasiocima je trebalo više od sat i po da pronđu zatrpanog skijaša i izvukli ga iz snega. Iako je unesrećeni imao uređaj za zvučno pozicioniranje, kako bi ga lakše pronašli, on ga nije aktivirao. Na sreću, kada je pronađen, bio je živ, pri svesti, i čak je mogao da komunicira sa spasiocima.

"Ovo je pravo čudo. Bio je pod snegom 97 minuta i ostao živ", izjavio je gradonačelnik Muksel kada je čovek izvučen iz snežnog nanosa...

Dvadesetšestogodišnji mladić koji je stradao na Tauplicalmu u Štajerskoj bio na 1.800 metara nadmorske visine, sa još dvojicom skijaša. Lavina koju su izazvali nanela je teške povrede glave ovom momku koji je na putu do bolnice preminuo.

Jedan skijaš je stradaona u gornjeaustrijskom Štajneku, ispod ovog planinskog vrha, na visini od blizu 1.400 metara. Kada se sručila lavina, njemu su glava i trup ostali zatrpani u snegu. Dvojica skijaša koji su se našli na mestu nesreće uspeli su da ga otkopaju, ali se nesrećni čovek se ugušio.

Lavine su se obrušile i u pokrajinama Tirol i Salcburg, ali osim nekoliko povređenih, srećom niko nije poginuo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track