DIREKTORSKE PLATE DA SE SMRZNEŠ: Austrijski menadžeri zarađuju više od kancelara!
Foto: Reuters

Znaju zašto rade

DIREKTORSKE PLATE DA SE SMRZNEŠ: Austrijski menadžeri zarađuju više od kancelara!

Austrija -
BEČ - Menadžeri preduzeća u delimičnom državnom vlasništvu često imaju ogromne plate koje premašuju čak i platu šefa austrijske vlade, navodi se u izveštaju revizora koji je dostavljen austrijskom parlamentu.

Izveštaj revizora je pokazao da je čak 74 menadžera iz 31 preduzeća bliskom vladi prošle godine zarađivalo više od kancelara, to jest više od 295.393 evra bruto.

Od 2011. prosečna plata direktora i menadžera u preduzećima sa državnim udelom porasla je za 15,3 odsto, a plata zaposlenih u istim preduzećima za svega 7,5 procenata, proizilazi iz izveštaja predatom austrijskom parlamentu.

Među najplaćenijima prošle godine su menadžeri austrijske železnice OeBB, u kojoj je čak 18 njih imalo veću platu od šefa vlade. Na drugom mestu je energetski koncern"Ferbund" (Verbund) sa 12 upravnih kadrova plaćenih više od kancelara. Zanimljivo je da je da su i neki menadžeri zaduženi za razgrađivanje posrnulih banaka Hipo Alpe Adria i Komunalkredit imali platu veću od kancelara.

Najveće plate, međutim, imalo je prošle godine četiri direktora austrijske pošte Post AG, sa prosekom od 1,6 miliona evra. Isto tako, izveštaj Revizorske komisije potvrdio je da se povećala razlika u primanjima žena i muškaraca na rukovodećim mestima.

Tako su ženski rukovodeći kadrovi zarađivali u proseku oko 161.000 evra, što je 73,1 odsto od primanja muških rukovodilaca, koji su imali u proseku primanja u visini od 220.00 evra. Samo dve godine ranije menadžerke imale su prosečnu platu koja je iznosila 81,3 odsto od onih muških kolega.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track