ENGLEZI UPOZORAVAJU: Austrija je mini Grčka u srcu Evrope!
Foto: Reuter

HIPO OMČA OKO VRATA

ENGLEZI UPOZORAVAJU: Austrija je mini Grčka u srcu Evrope!

Austrija -
Posle odluke da deo dugova Hipo Alpe Adria banke plate sami poverioci bonitet Koruške pao je na „Baa3“, a u javnosti se sve češće postavlja pitanje da li će Austrija biti nova Grčka.

BEČ - Odluka austrijske vlade da HETA, koju je država formirala kako bi očistila dugove propale Hipo Alpe Adrija (Hypo Alpe Adria) banke, obustavi plaćanje duga poveriocima izazvala je bes onih kojima je banka dužna. Dodatno je loše odjeknula i dodatno srozala imidž banke, ali i same Austrije, odluka da deo Hipo dugova plate sami poverioci. Bonitet Koruške pao je na „Baa3“ i u javnosti se sve češće postavlja pitanje da li će Austrija biti nova Grčka.

Ojađeni i ljuti su i u Bavarskoj, koja je bila nekoliko godina vlasnik Hipa, nakon što je kupila veliki udeo u ovoj banci od austrijske pokrajine Koruške. Iako je potom, za simboličnu sumu, Bavarska Hipo prodala austrijskoj federaciji, ova nemačka pokrajina, preko svoje Pokrajinske banke (BayernLB), još uvek ima velika potraživanja od Hipa.

Konflikt Bavarske i Austrije oko duga Hipa preti da ugrozi budžet Bavarske, izjavio je bavarski pokrajinski ministar finansija Markus Zeder (Markus Söder, Hrišćansko-socijalna unija, CSU). Zeder priznaje da je kupovina Hipo Alpe Adrije bila najveća greška u privrednoj istoriji Bavarske posle Drugog Svetskog rata.

„Austrija se ponaša kao niko drugi u Evropi i kao što nikako ne priliči jednoj ozbiljnoj pravnoj državi“, izjavio je Zeder za austrijske medije.

Bayern LB potražuje od Hipa, to jest od austrijske države 2,3 milijarde evra. Bavarci su uložili žalbu Agenciji za finansijski nadzor, a pripremaju tužbu protiv Austrije. Zeder takođe podseća da Austrija očigledno pokušava da sanira svoje finansije na teret svojih pokrajina.

Austrija pokušava da umiri situaciju, pogotovo nakon što je Mudis (Moody’s) globalna agencija za ocenjivanje finansijskog boniteta zemalja sveta, snizila ocenu za austrijsku Korušku na „Baa3“. Ovo je najniža moguća ocena pre onih koje spadaju u područje „špekulacija“. Austrijsko Ministarstvo finansija kažu da ova ocena ne znači da je Koruška platežno nesposobna i da ova pokrajina i dalje može da dobija kredite, preko austrijske Savezne agencije za finansiranje.

Britanski list Telegraf (Telegraph) se u svom tekstu pita „zašto da poverioci plaćaju za propalu banku?“ i dodaje da je ovaj slučaj test za čitavu Evropu. Autor teksta Džeremi Vorner (JeremyWarner) podseća da su obveznice Hipa, koje sada dospevaju na naplatu, garantovane od austrijske pokrajine Koruške.

Ono šta sad radi austrijska federacija sa Koruškom je slično onome šta su uradile SAD kada su pustile Detroit da propadne, piše u Telegrafu Vorner.

„Svedoci smo kako se rađa mini Grčka u srcu Evrope“, napisao je Vorner.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track