ERVIN PREL: Raspodela azlianata i izbeglica test solidarnosti za EU
Foto: Arhiva ÖVP

Evropski forum Vahau

ERVIN PREL: Raspodela azlianata i izbeglica test solidarnosti za EU

Austrija -
Predsednik Donje Austrije rekao je da se ne može prihvatiti da samo jedan manji deo članica preuzima 90 odsto tereta, kao što je slučaj sa Austrijom koja je izložena velikom pritisku izbeglica

GETVAJG - –Evropska unija se, kada je reč o pristupu problemu azilanata i izbeglica, nalazi na testu solidarnosti i jedinstva, ocenjeno je danas na Evropskom forumu Vahau.

Predsednik austrijske pokrajine Donja Austrija Ervin Prel (Erwin Pröll) ocenio je da, ako zemlje članice ne uspeju da reše to pitanje u evropskom kontekstu, onda će to dugoročno gledano, voditi jačanju nacionalizma i populizma na starom kontinentu.

"Nacionalizam i populizam su opasan eksploziv za Evropu", podvukao je Prel.

Na novim izazovima, kao što je pitanje azilanata, pokazaće se evropska solidarnost i jedinstvo EU u svakodnevnoj praksi, smatra "siva eminencija" austrijske politike.

On je rekao da se ne može prihvatiti da samo jedan manji deo članica preuzima 90 odsto tereta, kao što je slučaj sa Austrijom koja je izložena velikom pritisku izbeglica. Prel je zatražio pravedne kvote za raspodelu izbeglica u Evropi.

Evropski komesar Johanes Han je, ukazujući na problem velikog broja izbeglica i raseljenih lica u susedstvu, ocenio da je zadatak evropske susedske politike da se brine o interesima Evrope, a to znači i o miru, stabilnosti i blagostanju u susedstvu, jer ako je susedima dobro, onda je i dobro i Uniji.

Prema njegovim rečima, migracija i bezbednost su centralna pitanja kojima se treba baviti, ali to ne može da se reši od danas do sutra. Isto tako je naveo da i u istočnom susedstvu postoji veliki broj izbeglica i raseljenih lica, ali da većina onih koji žele u EU nisu sa tih prostora, odnosno juga i istoka Evrope, već iz udaljenijih regiona, te je neophodno osigurati da taj talas ne bude u obimu koji bi bio nesavladiv za Uniju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track