(FOTO) OVO JE ALBANAC DŽIHADISTA UHAPŠEN U BEČU: Lorenc K. (17) daleko je od bezopasnog tinejdžera!
Foto: Printscreen Krone.at

PLANIRAO NAPAD U AUSTRIJSKOJ PRESTONICI

(FOTO) OVO JE ALBANAC DŽIHADISTA UHAPŠEN U BEČU: Lorenc K. (17) daleko je od bezopasnog tinejdžera!

Austrija -

BEČ - Ministar unutrašnjih poslova Austrije Volfgang Sobotka ocenio je danas da Austrijanac albanskog porekla, koji je uhapšen u petak zbog sumnje da je pripremao bombaški napad u Beču, nije bio bezopasan.

On je, kako je potvrdio Sobotka austrijskom radiju "Oe1", tokom saslušanja rekao da se bavio Islamskom državom i da podržava ovu terorističku organizaciju.

Lorenc K. (desno)... (foto printscreen krone.at)
Lorenc K. (desno)... (foto printscreen krone.at)

Uhapšeni, prema njegovim rečima, nije "bezopasni osumnjičeni", već raspolaže pravom mrežom za komunikaciju, koja se trenutno proverava. To, kako dodaje, pokazuje da je "imao težinu".

Trenutno se analiziraju protokoli telefonskih razgovora i kontakti. U Austriji se sprovode dodatni pretresi stanova i saslušanja. Sobotka ističe da se sa Nemačkom i drugim zemljama razmatraju mogućnosti za dalju istragu.

U Nemačkoj je, proteklog vikenda, uhapšeno jedno lice koje se sumnjiči da je saučesnik u planovima Austrijanca albanskog porekla Lorenca K. (18).

To lice, uhapšeno u mestu Nojs planiralo je teroristički napad u Nemačkoj, tvrde tamošnje vlasti.

Austrijanac, koji je lišen slobode u petak, imao je veze sa radikalnim albansko islamističkim krugom i on je u subotu smešten u istražni pritvor.

Navodno je, tokom saslušanja, priznao da je pristalica Islamske države, kao i da je preko interneta skupio informacije o pravljenju eksploziva.

On je uhapšen nakon što se vratio iz Nemačke, a protiv njega je u toku istraga zbog pripremanja terorističkog napada, kao i članstva u terorističkoj organizacija.

Planirao je, kako prenose mediji, da sprovede bombaški napad na neko javno mesto ili podzemnu železnicu, gde bi izazvao veći broj žrtava.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track