I KONJI IMAJU DUŠU: Od septembra zauvek staje poni-vrtuljak u Prateru!
Foto: Printscreen News.at

prekida se vekovna tradicija

I KONJI IMAJU DUŠU: Od septembra zauvek staje poni-vrtuljak u Prateru!

Austrija -

BEČ - Bečki Prater-poniji odlaze u penziju. Najstarija atrakcija na Vurstelprateru na jesen se zatvara

Prva "poni vrteška“ koja je uveseljavala mališane punih 129 godina u septembru, na kraju sezone prestaje sa radom.

Na ovaj potez se Prater odlučio ne samo zbog stalnih kritika društava za zaštitu životinja već i zbog stalnih pritužbi posetilaca parka koji su saqžaljevali konjiće što moraju stalno da trče u krug. Već je počelo da se razmišlja ko će zameniti ponije.

Izabel Grošop (Isabel Groschopf), punomoćnik kompanije Rajnsprekt (Reinsprecht) navela je u jednom saopštenju da su ispunjeni svi zakonski uslovi za zbrinjavanje ponija. Neki od njih će svoje "penzionerske dane" provoditi na pašnjacima kompanije u Donjoj Austriji i Tirolu, za ostale konje se još uvek traži novi dom.

Poni vrtuljak se "zavrteo" davne 1887. godine i zato je odluka da se prekine sa ovpom tradicijom doneta posle dugir pregovora. Mesecima se razgovoralo sa organizacijom za zaštitu životinja „ Četiri šape“ koji su napokon zadovoljni ovim potezom Pratera.

U međuvremenu se pod nazivom „Pronalazak ideja za budućnost bez konje“ traži neko novo rešenje koje će zamenito ovu vekovnu atrakciju. Najverovatnije će na ovome mestu ostati ringišpil objašnjava portparolka Pratera.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja