KURC BESAN NA TURSKU: Smesta oslobodite novinara Denisa Jučela!
Foto: AP, Printscreen YT

Beč traži oslobađanje

KURC BESAN NA TURSKU: Smesta oslobodite novinara Denisa Jučela!

Austrija -

BEČ - Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc osudio je hapšenja novinara Denisa Jučela od strane turskih vlasti i zatražio vršenje snažnog pritiska na Tursku.

"Smatram odluku o istražnom pritvoru za novinara Jučela skandaloznom i neobjašnjivom", istakao je predsedavajući OEBS-u u intervjuu bečkom dnevniku Esterajh.

Kurc naglašava da je sloboda štampe u Turskoj masivno ograničena, navodeći da je više od 10.000 osoba pritvoreno zbog svog stava, među kojima i mnogi novinari.

"Evropa ne sme više skretati pogled. Naravno mora uslediti masivan protest iz Nemačke, ali pre svega svi mi moramo zauzeti jasan stav I izvršiti veliki pritisak na Tursku", zatražio je Kurc u vezi sa Jučelovim slučajem. Ujedno, on je rekao da smatra da je time potvrđeno njegovo mišljenje da Turskoj u Evropi nije mesto.

"Do sada se tako nije gledalo u Nemačkoj", konstatovao je Kurc.

I poslanik stranke Zelenih Peter Pilc zatražio je sankcije protiv turskog režima zbog Jučelovog hapšenja. On je, u izjavi Esterajhu, rekao da je predsednik Režep Tajip Erdogan "Benito Musolini Turske".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track