KURC O REFORMI EU: Prijem Turske ne dolazi u obzir, Balkanu ZADRŽATI PERSPEKTIVU!
Foto: Reuters

Ovako stoje stvari

KURC O REFORMI EU: Prijem Turske ne dolazi u obzir, Balkanu ZADRŽATI PERSPEKTIVU!

Austrija -

BEČ - Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc smatra da Turska ne može postati članica EU, već da joj treba ponuditi sporazum za susede, dok je sa Balkanom sasvim drugačija situacija - perspektiva prijema treba da bude zadržana.

On, u dokumentu o reformi EU, koji predstavlja stav austrijske vlade za predsedavanje Unijom u drugoj polovini iduće godine, ističe da je vreme da se reši odnos prema Turskoj.

Za razliku od kandidata sa zapadnog Balkana, Turska već godinama udaljava od EU, navodi se u tom dokumentu. Neuspeli puč je taj proces samo ubrzao, a govori se i o dramatičnim posledicama po ljudska prava, vladavinu prava i demokratiju, te se dodatno navodi da Turska provocira sa predizbornim nastupima u zemljama članice EU pred referendum.

BLOKADA: Austrija pozvala EU da zaustavi pregovore sa Turskom

"Pristupanje takve Turske u EU je zbog toga nezamislivo", naglašava se u dokumentu i dodaje da Turska ostaje, i pored toga, važan regionalni i ekonomski akte i da EU i Turska imaju interes za što tešnju i konstruktivnu saradnju, na ravnopravnoj osnovi i svim nivoima.

Korisnije od tvrdoglavog pridržavanja pristupnoj fikciji je realniji pristup - jednog evropsko-turskog susedskog sporazuma, predlaže Kurc. Taj sporazum ne treba da sadrži opciju pristupa, niti slobodu kretanja u okviru jedinstvenog tržišta, a osnova treba da bude modernizovana carinska unija. Kurc ističe u tom dokumentu da je situacija drugačija sa zemljama zapadnog Balkana, jer perspektiva za pristup za te države treba da bude zadržana.

"Ona je bila i ostaje važan podsticaj za reforme. Posebno migrantska kriza je pokazala koliko je važna stabilnost i bezbednost na zapadnom Balkanu za stabilnost i bezbednost centralne Evrope"; navodi se u dokumentu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track