IZBEGLICE UGROŽENE: Austrijski sud smatra da je Mađarska nebezbedna za izbeglice

Sve po zakonu

IZBEGLICE UGROŽENE: Austrijski sud smatra da je Mađarska nebezbedna za izbeglice

Austrija -
Stanje u Mađarskoj se od oktobra prošle godine značajno promenilo, zbog masovnog talasa izbeglica, tvrde u Upravnom sudu Austrije

BEČ - Upravni sud u Austriji ocenio je da Mađarska više nije bezbedna država za pružanje azila izbeglicama.

"Stanje u Mađarskoj se od oktobra prošle godine značajno promenilo, zbog masovnog talasa izbeglica. Ta okolnost, uz konkretne kritike na uslove prijema azilanata u Mađarskoj, vode ka oceni da Mađarska nije bezbedna za podnosioce molbe za dobijanje azila", dodaje Sud.

Sud ukazuje i na kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima i Povelje EU o osnovnim pravima, koji zabranjuju nehumano i ponižavajuće ophođenje. Zbog kršenja tih dokumenta, Sud je konstatovao, da je nedopustivo proterivanje podnosioca molbi za dobijanje azila na osnovu Dablinskog pravila u Mađarsku.

Nadležne vlasti moraju zbog te odluke da detaljno analiziraju aktuelno stanje u Mađarskoj i proveravaju da li je moguća primena Dablinskih pravila na tražioce azila u Austriji, koji su došli iz Mađarske. Upravni sud bavio se tim pitanjem na osnovu žalbe jedne avganistanske izbeglice, koja je u Austriju došla sa više maloletne dece, a koja se borila protiv proterivanja u Mađarsku.

Ona je u Mađarskoj zatražila azil, ali je potom oktobra prošle godine, došla u Austriju. Nadležne vlasti su naložile proterivanje, jer je Mađarska, prema Dablinskom sporazumu III nadležna za odlučivanje o dodeli azila.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track