MENJAJU ZAKON: Država Austrija hoće Hitlerovu rodnu kuću
Foto: Prorimedia

Nude naknadu vlasniku

MENJAJU ZAKON: Država Austrija hoće Hitlerovu rodnu kuću

Austrija -

Austrija je saopštila da želi da preuzme rodnu kuću Adolfa Hiltera iz ruku njenog privatnog vlasnika, u pokušaju da okonča pravni spor i spreči da ta kuća postane "neonacističko svetilište".

"Trenutno razmatramo izradu zakona na osnovu kojeg bi vlasnik te kuće morao da bude promenjen kako bi ona prešla u vlasništvo Republike Austrije", rekao je agenciji Frans pres portparol austrijskog Ministarstva unutrašnjih poslova Karl-Hajnc Grundbek.

Prema njegovim rečima, austrijske vlasti su u proteklih nekoliko godina došle do zaključka da je oduzimanje vlasništva jedini način da se spreči da se ta kuća koristi za interese nacističkih simpatizera. Plan Beča bi podrazumevao da Austrija ponudi nadoknadu sadašnjem vlasniku, dodao je Grundbek. Kuća u gradu Branau, na severu Austrije prazna je od 2011. godine kada je vlada ušla u spor sa vlasnicom Gerlinde Pomer, koja inače živi u tom gradu. Velika kuća, u kojoj je Hitler rođen 20. aprila 1889, već više od jednog veka je u vlasništvu porodice Gerlinde Pomer.

Početkom 70-ih, austrijska vlada je sa Pomerovima sklopila ugovor o najmu i pretvorila kuću u centar za osobe sa invaliditetom, ali je ugovor raskinut pre pet godina kada je ta porodica neočekivano odbila da odobri preko potrebno renoviranje. Takođe je odbila ponudu za otkup koju je iznelo sve očajnije Ministarstvo unutrašnjih poslova. Ovo pitanje je pokrenulo žustru debatu među 17.000 stanovnika Branaua, među kojima bi neki želeli da kuća postane izbeglički centar, dok drugi pod njenim krovom priželjkuju muzej posvećen oslobođenju Austrije. Čak je bilo i poziva na rušenje kuće, ali je ona deo istorijskog centra grada te je pod zaštitom kao kulturna baština.

Svake godine na Hitlerov rođendan antifašistički demonstranti se okupljaju ispred kuće, pored koje se nalazi memorijalna ploča na kojoj piše: "Za mir, slobodu i demokratiju. Nikada više fašizam, milioni mrtvih upozoravaju".

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track