NAGRNULI U AUSTRIJU: Azilatni sa Kosova pretekli i Sirijce koji beže od rata!
Foto: Ap

Podneli najveći broj zahteva

NAGRNULI U AUSTRIJU: Azilatni sa Kosova pretekli i Sirijce koji beže od rata!

Austrija -
Ministarka Mikl-Lajtner je ocenila aktuelne brojke, pre svega vezano za građane sa Kosova, "velikom emigracijom" jer se ljudima daju lažna obećanja

BEČ - Stanovnici Kosova postali su najveća grupa podnosilaca molbi za dobijanje azila u Austriji u januaru. Oni su, kako je saopšteno, sa 1.029 predatih molbi, pretekli i Sirijce, koji beže od rata u svojoj zemlji.

U januaru je 910 lica iz Sirije podnelo zahtev za azil, a na trećem mestu su azilanti iz Avganistana (622), i potom Iraka (286).

Prošle godine su Sirijci bili najveća grupa izbeglica koja je tražila azil u Austriji, a na drugom mestu su bili Avganistanci, pa Rusi i tek onda građani Kosova.

Ministarka unutrašnjih poslova Austrije Johana Mikl-Lajtner (Johanna Mikl-Leitner), sredinom prošlog meseca, zatražila je promenu procedure odlučivanja o molbi za dobijanje azila. Ona je naglasila da želi da se uvede brzi postupak rešavanja zahteva građana koji dolaze iz takozvanih "bezbednih zemalja", u koje spada i Kosovo.

Značajan rast broja zahteva za dobijanje azila lica sa Kosova i pored nepromenjenog političkog stanja, je uočljiv, imajući u vidu da je tokom čitave 2014. u Austriji 1.901 građanin Kosova podneo molbu, a samo u januaru ove godine već je podneto više od 1.000 zahteva.

Takođe, kako ukazuju austrijske vlasti, došlo je do porasta broja zahteva za dobijanje azila građana iz Srbije. Tako je januara prošle godine svega 22 lica iz Srbije podnelo zahtev za dobijanje azila, a prvog meseca ove godine 55.

Mikl-Lajtner je ocenila aktuelne brojke, pre svega vezano za građane sa Kosova, "velikom emigracijom" jer se ljudima daju lažna obećanja.

"Moramo pod hitno da uvedemo brže potstupke odlučivanja o molbama za dobijanje azila. U suprotnom bi emigranti blokirali sistem za lica koja beže od rata", kazala je ona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track