NE ODUSTAJU: Bečki ugostitelji zahtevaju ukidanje zabrane rada letnjih bašti preko zime!
Foto: Kurir Austrija

Čekaju odluku grada

NE ODUSTAJU: Bečki ugostitelji zahtevaju ukidanje zabrane rada letnjih bašti preko zime!

Austrija -
Prema anketi Privredne komore, obaljenoj krajem prošle godine, 80 odsto ugostitelja podržalo je rad bašti tokom čitave godine

BEČ -Od početka marta u Beču su ponovo proradle letnje bašte kafana i restorana. Istovremeno ponovo se rasplamsala i polemika o tome da li letnje bašte treba zatvarati preko zime ili ih ostaviti da rade tokom čitave godine.

Ugostitelji zahtevaju da se ukine zabrana rada letnjih bašti tokom zimskih meseci. Mario Plahuta (Mario Plachutta), poznati vlasnik više restorana u Beču, podsetio je u razgovoru za tv-emisiju "Beč danas" (Wien heute) da u Inzbruku (Innsbruck) u pokrajini Tirol, ili na primer skandinavskim zemljama letnje bašte rade čitave godine, iako su tamo zime hladnije i sa više snega nego u Beču.

U austrijskoj prestonici još uvek je na snazi tromesečna zabrana rada letnjih bašti, (od početka decembra do kraja februara), zbog čega ugostitelji imaju smanjen promet. Osim toga dozvole su sezonske zbog čega svake godine ponovo podnose zahteve za obnovu dozvola za rad letnjih bašti, jedan od problema je i skladištenje baštenskog nameštaja..

Sve austrijske političke partije, osim Socijaldemokratske (SPÖ), podržavaju zahtev ugostitelja da se Bečlijama i turistima omogući da i zimi sede za kafanskim stolovima na otvorenom. Prema anketi Privredne komore, obaljenoj krajem prošle godine, 80 odsto ugostitelja podržalo je dvanaestomesečni rad bašti.

Iz kancelarije Renate Brauner (SPÖ), zamenice gradonačelnika Beča, zadužene za privredu u gradu, kažu da se razmatra mogućnost fleksibilnijeg rada letnjh bašti i da odluka biti donesena do leta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja