(VIDEO) NOVI POLITIČKI POTRES U AUSTRIJI: Liderka Zelenih povukla se sa svih funkcija!
Foto: Printscreen Youtube

Zbog porodice i zdravlja

(VIDEO) NOVI POLITIČKI POTRES U AUSTRIJI: Liderka Zelenih povukla se sa svih funkcija!

Austrija -

BEČ - U Austriji su u toku promene na političkoj sceni, koje su krenule prošle godine izmenama na vrhu Socijaldemokratske partije (SPÖ), nastavile se pre par dana ostavkom šefa Narodne partije (ÖVP) i danas zahvatile i stranku Zelenih.

Lider Zelenih Eva Glavišnig, na hitno sazvanoj konferenciji za novinare, objavila je svoje povlačenje sa svih političkih funkcija. Ostavku na mesto šefa stranke, poslaničkog kluba, ali i poslanika ona je podnela, kako je rekla, iz zdravstvenih razloga.

Međutim, Glavišnig se već par meseci našla na meti kritike iz sopstvenih redova zbog izostanka rasta popularnosti Zelenih nakon pobede nekadašnjeg lidera te stranke Aleksandera van der Belena na predsedničkim izborima.

Takođe i svađa sa omladinom Zelenih i izbacivanje iz saveznih struktura stranke čelnika mladih bili su razlog za stalno rastući pritisak na Glavišnig. Ona je rekla da je konačnu odluku, koja je lična, donela kada je postalo jasno da će se raspisati prevremeni izbori.

Pitanje ko će je naslediti i preuzeti stranku za sada je otvoreno, a Glavišnig je najavila da se u izbor neće mešati i odbila je čak da da preporuku, uz izuzetak da je podvukla značaj da se žene nađu na rukovodećem mestu. Predsedništvo partije održaće sastanak u petak u Salcburgu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja