OBJAVILI RAT KOCKARIMA: Slot aparati zabranjeni u Beču!
Foto: Glas Javnosti

Novi zakon od 2015. godine

OBJAVILI RAT KOCKARIMA: Slot aparati zabranjeni u Beču!

Austrija -
Gradske vlasti zabranu aparata za obrazlažu poverćanjem napada i pljački koje su izvršili kockarski zavisnici, ali i činjenicom da kockanje ugrožava porodice

BEČ - Bečki Pokrajinski parlament doneo je odluku o zabrani automata za igre na sreću. Ovom odlukom sve postojeće koncesije vlasnika automata nevažeće su od početka nove godine. Pokrajinski parlament u Beču danas je odobrio brisanje svih pasusa zakona, koji su dosad uređivali upotrebu aparata za igre na sreću. Prema toj odluci, zabrana je sada postala i formalna i za nju će dalje biti odgovorna savezna vlada.

Od 1. januara 2015. godine 2.500 automata za igre na sreću postaće ilegalni na teritoriji grada Beča. Zabrana će se odnositi na takozvane „slot aparate“, odnosno aparate koji se nalaze izvan kazina, tačnije u salonima za igre na sreću, benzinskim pumpama i lokalima.

Ovom odlukom grad Beč se „odrekao“ prihoda od 50 miliona evra. Pravno gledano ova odluka bečkih vlasti je veoma osetljiva, jer veliki broj vlasnika automata još uvek ima važeće, višegodišnje koncesije na upotrebu ovih automata, dok njih stotinjak poseduje čak i vremenski neograničene koncesije. Urlike Sima (SPÖ), poslanica gradske skupštine zadužena za ovo pitanje, je izjavila da tužbe, koje su najavili vlasnici automata neće pasti na teret grada Beča.

„Savezni zakon, koji je usvojen 2010. godine, uređuje ove koncesije, tako da posle današnje odluke oni su i odgovorni“, naglasila je Sima.

Pravna služba Kancelarije saveznog premijera saopšteno je da će sva odobrenja (koncesije), pa čak i ona koja je grad Beč izdao na duži vremenski period, sa početkom nove godine postati nevažeća. Razlog za ovu zabranu grad Beč je pronašao u velikom broju napada na druga lica, koje izvode kockarski zavisnici radi dolaska do novca neophodnog za kockanje. Takođe, veliki broj pljački banaka je direktno povezan sa kockarskim dugovima. Gradske vlasti ovu zabranu takođe obrazlažu i činjenicama da kockanje ugrožava porodice i stvara im ozbiljne probleme i troškove.

Jedna od onih kompanija koja raspolaže važećim dugogodišnjim koncesijama na aparate za igre na sreću je i Novomatik (Novomatic), međutim oni su odbili da komentarišu novodonesenu zabranu, te su samo kratko rekli da trenutno ispituju posledice, koje će ova zabrana izazvati.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track