POSLAO SAMRU I SABINU U PAKAO SIRIJE: Omerović putovao poput pop zvezde i tuđoj deci ispirao mozak!
Foto: Kurir.rs

Suđenje džihadisti u Austriji

POSLAO SAMRU I SABINU U PAKAO SIRIJE: Omerović putovao poput pop zvezde i tuđoj deci ispirao mozak!

Austrija -
GRAC - Mirsad Omerović (34), poznatiji kao Ebu Tejma, kome je počelo suđenje u austrijskog Gracu, tereti se i za radikalizaciju i regrutovanje maloletnih devojaka Samre Kešinović i Sabine Selimović, koje su u aprilu 2014. godine otišle u Siriju.

Tužitelji i policija u Austriji smatraju da je Omerović. jedan od ključnih ljudi u ISIL-ovoj terorističkoj mreži, pišu lokalni mediji u Austriji. On je uhapšen u decembru 2014. godine nakon što su ga duže vreme pratile austrijske bezbednosne agencije.

Omerović je, navodno, najodgovorniji za radikalizaciju Samre Kešinović i Sabine Selimović za koje se već godinu dana ne zna jesu li žive. One su samo sa pasošima napustile svoje domove u Beču i njihova sudbina je neizvesna, iako su svetski mediji nedavno javili da je samra ubijena prilikom pokušaja da pobegne od terorista.

On se tereti i za radikalizaciju više od 160 osoba koje su se pridružile ISIL-u u Siriji.

Tužilac je na početku suđenja naveo da je u stanu Omerovića pronađen kompjuter u kojem se nalaze detaljni podaci o tome kako napraviti bombu koja može biti kontrolisana s daljine, koristeći mobilni telefon.

On se tereti za ubistvo, terorizam i podsticanje drugih na krivično delo zbog čega mu može biti izrečena kazna zatvora od 20 godina.

Tužilac je tokom svog izlaganja rekao i da je Omerović "putovao Evropom kao pop zvezda na turneji", da je "govorio kako islam treba širiti po svetu kroz džihad".

Istakao je i da je optuženi imao svoj Jutjub kanal preko kojeg je "ispirao mozak" mladim ljudima.

Tužilac je naveo i da je Omerović bio jedan od lidera takozvane "bosanske ćelije" u Beču koja je bila "centar finansiranja i logističke podrške džihadističkim aktivnostima u Evropi".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track