OTROV NA SVE STRANE: Povećana količina kancerogenog HCB otkrivena i u Salcburgu!
Foto: Printscreen Portal24.ba

UZNEMIRUJUĆI REZULTATI ANALIZA

OTROV NA SVE STRANE: Povećana količina kancerogenog HCB otkrivena i u Salcburgu!

Austrija -
Ispitivanja su pokazala da je količina oheksahlorbenzola u zemljištu u nekim oblastima Austrije veća nego što je u dolini Geršic

GERŠICTAL - Skandal koji već dve nedelje potresa Austriju, a koji je izazvala povećana koncentracija otrovne supstance heksahlorbenzol (HCB) u koruškom mleku i zemljištu, ne jenjava.

Naime mediji sui objavili da su povećane količine HCB-a pronađene i u drugim pokrajinama, između ostalog i u Salcburgu. Ispitivanja su čak pokazala da je količina ovog kancerogenog otrova u zemljištu u nekim oblastima Austrije veća nego u dolini Geršic.

Trenutno se analizira uzorak sa jedne livade u pokrajini Salcburg, gde postoji sumnja na povećanu koncentraciju HCB-a, a navode da je uzrok preveliki broj bačenih petardi i ispaljenih vatrometa. Lokalne vlasti su saopštile da nema opasnosti po građane, a analize će biti završene naredne nedelje.

Analize zemljišta i hrane izoblasti Geršictala su još u toku. Za sada je povećana koncentracija HCB-a pronađena, osim u mleku i kvark siru, i u puteru sa jedne od farmi. Građani i vlasnici farme su u panici i osećaju se ostavljenim na cedilu. Informacije mogu da dobiju samo Alberta Krajnera kriznog koordinatora i od pokrajinskog sanitarnog odseka.

„Krajem novembra sam dobio poziv od nadležne službe koja mi je saopštila da ne bi trebalo da pijemo mleko sa sopstvene farme. Moja trogodišnja ćerka ga je pila čitavog leta!“, izjavio je uplašeni otac i poljoprivrednik, Tomas Ligl.

On još uvek čeka na rezultate analiza svojih proizvoda, i na rezultate analiza krvi, koji će biti objavljeni naredne nedelje. Poljoprivrednici i njihove porodice imaju prednost.Eksperati, tvrde da nema razloga za žurbu jer koncentracija HCB-a u telu ostaje konstantna u narednih pet do deset godina!? Za sada ne postoji način da se ova opasna supstanca izbaci iz organizma.

Pokušavaju da zataškaju ko je odgovoran

Mnoga pitanja su i dalje otvorena, a iz dana u dan javlja se sve i veći broj kontradiktornosti, pokušaja zataškavanja situacije i prikrivanja dokaza o očiglednim propustima umešanih. Rukovodstvo cementare u Vitersdorfu i dalje nije utvrdilo kako je došlo do emisije otrovne supstance iz njihovog pogona.Rolf Holub (Grüne) izrazio je sumnju da je 95 tona krečnjaka bogatog HCB-om, koji se koristi u izradi cementa, pogrešno sagorevano, bilo u neadekvatnim pećima, bilo na preniskim temperaturama. Cementara demantuje ove navode. „Očigledno je da nam se potkrala greška, ali postoje indicije da nije samo cemetara odgovorna za povećane vrednosti HCB-a“, saopšteno je iz ovog preduzeća.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track