POBESNELI PAS: Rotvajler pobegao iz stana i izujedao dvoje dece!
Foto: Printscreen Osterreich

NApad u Gornjoj Austriji

POBESNELI PAS: Rotvajler pobegao iz stana i izujedao dvoje dece!

Austrija -
Braća Samuel (10) i Elijas (8) koje je napao osmomesečni rotvajler i izujedao po rukama i nogama hitno su operisani. Pas povredio još dve osobe koje su spašavale decu iz čeljusti psa

SANKT JOHAN AM VALDE - Osmomesečni rotvajler je u juče (utorak) u Gornjoj Austriji napao šest osoba. Dvoje dece od 8 i 10 godina teško je povređeno, još dve osobe lakše.

Vlasnik (20) rotvajlera koji se u Austriji smatraju opasnom rasom za koju važe posebni propisi (Listenhund),je tog kobnog jutra ostavio psa samog u stanu i otišao na posao. Prema policijskim navodima, pas je uspeo da otvori očigledno nezaključana vrata stana i pobegne. On je koko 13.30 sati najpre napao dva mladića (14, 16), koji su uspeli da se odbrane.

„Pas je napao mog drugara, ali smo uspeli da se odbranimo i oteramo ga nekim štapom. Desetak minuta kasnije čuli smo pozive upomoć koji su dolazili sa parkirališta u blizini“, objasnio je 14-godišnja Fabijan Berer.

Desetak minuta nakon prvog napada, rotvajler je bez ikakvog razloga na lokalnom parkiralištu napao dvojicu mališana, braću Samuela (10) i Elijasa (8). Dečaci su izujedani po nogama i rukama. Pobesneli rotvajler je jednog od dečaka jako ugrizao i odvukao na drugi kraj parkirališta.

Robert Kastinger (42), vlasnik obližnjeg supermarketa, i njegova radnica Liza B. (20) koji su bili svedoci brutalnog napada krenuli su da spašavaju dečaka od razjarenog psa. U toj borbi životinja je i Kastingera ujela za ruku, a zadobio je i ranu na licu, a i Liza B. je povređena. Kastinger je, uprkos povredama, uspeo da psa odvuče i zatvori u jednu garažu.

„Ne smemo ni da zamislimo šta bi se desilo, da nisu uspeli dete da otrgnu iz čeljusti podivljalog psa“, izjavio je jedan od policajaca.

Dečaci su prebačeni u bolnicu u mestu Braunau, gde su hitno operisani. Bolnica je danas saopštila da se mališani “osećaju dobro, s obzirom na sve što su preživeli”, te da postoji šansa da već sutra budu pušteni kući. Kastinger i Liza B. dobili su medicinsku pomoć u lokalnoj klinici, a protiv vlasnika, koji je došao po svog psa, podneta je prijava državnom tužilaštvu.

Obavešten je i službeni veterinar, koji je pregledao životinju i ustanovio da pas nije bolovao od besnila. Pregled će biti ponovljen u petak sledeće nedelje, kako bi veterinar bio siguran da je pas bio u potpunosti zdrav. Još uvek se ne zna kakva sudbina očekuje osmomesečnog rotvajlera.

Poslanik pokrajinske skupštine, Markus Rajtzamer (Grüne) zahteva da nadležni brzo reaguju. On smatra da psa koji na ovako brutalan način nekoga napadne i teško povredi treba oceniti kao opasnog to jest problematičnog (auffälliger Hund). Zakon jasno propisuje moguće mere, a jedna od njih je i oduzimanje psa vlasniku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja