PRVOMAJSKI MARŠ U BEČU Kern: Prevremeni izbori neće rešiti probleme ni povećati plate!
Foto: Printscreen Krone.at

Proslava u zanku krize SPÖ

PRVOMAJSKI MARŠ U BEČU Kern: Prevremeni izbori neće rešiti probleme ni povećati plate!

Austrija -

BEČ - Ovogodišnji prvomajski marš kroz centar Beča bio je u znaku krize u Socijaldemokratskoj partiji Austrije (SPÖ), odnosno njenog ogranka u glavnom gradu, zbog čega je lider stranke i austrijski kancelar Kristijan Kern pozvao na jedinstvo, izjašnjavajući se ujedno protiv prevremenih parlamentarnih izbora.

Socijaldemokrate, na maršu koji svake godine organizuju 1.maja, pokušali su da pokažu jedinstvo nakon što je na skupštini SPÖ Beča, održanoj u subotu, bila vidljiva podela, koja se odrazila najgorim rezultatom koji je prilikom reizbora dobio gradonačelnik i lider u Beču Mihael Hojpl sa svega 77 odsto glasova.

Kern je, u obraćanju pred više desetina hiljada ljudi, ispred bečke Većnice, rekao da se 1. maj obeležava u vreme sveopštih promena.

"Globalizacija, robotizacija, internet, automatizacija, ali i imigracija obeležavaju naše doba. Izazvaće promene koje građani već danas osećaju, a doneće promene u svim sferama života. Uveren sam da smo na početku tih promena", kazao je Kern.

Kern je istakao da je socijaldemokratija uvek bila uspešna kada je razumela promene i nije pokušavala da ih zaustavi, već stala na lidersko mesto promena i pazila na to da one ne izazovu žrtve.

"Naš zadatak je, da kada se društvo menja, ne stojimo u mestu, već da pokažemo da smo razumeli signale doba. Ne treba čuvati dogme, već treba primenjivati vrednosti iza kojih stojimo - slobodu, jednakost i solidranost", poručio je kancelar.

Istakao je da u Austriji ima više stotina hiljada ljudi koji ne zarađuju 1.500 evra bruto, i koji rade 40 sati nedeljno a da nemaju primanja dovoljna za izdržavanje porodice. Naglasio je da je neophodna snažna evropska socijaldemokratija, ali da u Austriji ne mogu čekati na njeno jačanje, već mora domaća socijaldemokratija da se bori protiv problema, posebno ponašanja velikih koncerna.

"Ne može biti da najmanja radnjica mesečno plaća poreze, a najveći koncerni ne daju svoj doprinos. One koji beže od odgovornosti nećemo štititi", poručio je Kern.

Osvrnuo se i na stalne spekulacije o prevremenim parlamentarnim izborima u Austriji ističući da partijski interesi ne smeju biti iznad interesa Austrije.

"Uveren sam da moramo da iskoristimo narednih 18 meseci za dalji napredak zemlje, jer prevremeni izbori neće rešiti probleme, neće doneti jedan evro više zarade prodavačici. Nećemo popuštatii i radićemo dalje dosledno za našu zemlju", naglasio je on.

Istakao je i da će se SPÖ boriti svom snagom da se ključ sedišta vlade ne preda Slobodarskoj partiji (FPÖ).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track