RIGOROZNO: Zabraniće i elektronske cigarete u kafićima i restoranima!
Foto: Shutterstock

Zabrana pušenja u Austriji

RIGOROZNO: Zabraniće i elektronske cigarete u kafićima i restoranima!

Austrija -
Jedini izuzetak biće hoteli koji će imati prostorije za goste pušače, ali bez servisa, hrana i piće tamo neće biti služeni

BEČ - Sada je sigurno: od maja 2018. godine pušenje u restoranima i kafićima u Austriji postaće istorija. Vicekancelar i ministar privrede Rajnhold Miterlener (Reinhold Mitterlehner) i ministarka zdravlja Sabine Oberhauzer (Sabine Oberhauser) predstavili su novinarima Nacrt zakona o zabrani pušenja koji će biti dat na razmatranje.

Zabrana će važiti u višenamenskim salama, klubovima, kampovima i na festivalima, a kako je najavljeno, u nacrt treba da se unese i stavka o zabrani elektronskih cigareta! Jedini izuzetak biće hoteli koji će imati prostorije za goste pušače, ali bez servisa, dakle, hrana i piće tamo neće biti služeni.

Iako je rok izmene maj 2018. godine, vlasnici lokala trebalo bi da se ranije prippreme za ovu korenitu promenu, kaže Miterlener.

"Za vlasnike lokala koji uvedu zabranu pušenja do jula 2016. važi odluka da će dobiti 10 odsto od vrednosti potrošene na uvođenje izmene, a troškovi izmena biće izuzeti od poreza. Oni, znači, mogu i ranije da započnu sa primenom ovog zakona. Predviđeni troškovi vlade kreću se između 5 i 20 miliona evra", rekao je Miterlener.

Oberhauzer očekuje brojne pozitivne efekte ove zabrane. Tako bi se, kaže ministarka, poboljšalo zdravlje mnogih zaposlenih u ugostiteljstvu, mnogi će se odreći pušenja, a deca i omladina neće sa tim ni početi. I u drugim zemljama bi takve izmene donele odgovorajući efekat na bolničke statistike.

Miterlener je naglasio da je i pored 15.000 kazni za pušenje u ugostiteljstvu, brojnih pritužbi stranih posetilaca, nepušača, koji su kod kuće navikli na drugačiji tretman.

Oberhauzer kaže da je zadovoljna ovim modelom, koji će doneti i dalje izmene kao što je zabrana pušenja u kolima u kojima putuju mala deca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track