ŠTRAHE: Austrija treba da opaše svoje granice bodljikavom žicom!
Foto: Ps Yt, Kurir

TRAŽI POJAČANU KONTROLU

ŠTRAHE: Austrija treba da opaše svoje granice bodljikavom žicom!

Austrija -
Potrebno je i delovanje vojske, čija sredstva treba pod hitno povećati. Potrebne su i mere protiv ilegalnih migranata poput onih u Mađarskoj", rekao je lider Slobodarske partije Austrije Hajnc Kristijan Štrahe

BEČ - Lider Slobodarske partije Austrije (FPÖ) Hajnc Kristijan Štrahe smatra da bi Austrija na svojim granicama trebalo da podigne zid od bodljikave žice, kao i za uvođenje rigoroznih pasoških kontrola na državnim prelazima.

On je, u intervjuu bečkom dnevniku "Esterajh", kritikovao austrijski vladu kancelara Vernera Fajmana za haos u ophođenju sa izbeglicama, ukazujući da vojska, umesto da štiti granice, treba da podrži opskrbljivanje izbeglica, od kojih hiljade ilegalno ulaze u zemlju bez da budu registrovane.

"U ovakvoj vanrednoj situaciji, kada se nalazimo u potpunom haosu, i kada je poznato da su 80 odsto migranata koji dolaze isključivo ekonomske izbeglice, kao i da 50 odsto navodnih Sirijaca uopšte nisu iz Sirije, već koriste lažne pasoše, neophodno je uvesti rigoroznu kontrolu putnih isprava na granicama", smatra Štrahe.

Kaže i da treba, poput Švajcarske, uvesti brz postupak rešavanja molbi za dobijanja azila, najduže za 48 sati. Takozvanu zelenu granicu moguće je, prema njegovim rečima, zaštiti samo žicom.

"Sve dok desetine hiljada ljudi uz pomoć krijumčara ilegalno prelazi zelenu granicu pomaže nam, kao mera jedino, ograda. Svaka kuća ima ogradu oko bašte i ne ostavlja vrata i prozore otvorene"; poručio je Štrahe. A zatim sasvim decidirano izjavio da traži bodljikavu žicu oko Austrije, ali da ni to nije dovoljno.

"Potrebno je i delovanje vojske, čija sredstva treba pod hitno povećati. Potrebne su i mere protiv ilegalnih migranata poput onih u Mađarskoj", rekao je vođa stranke desne orijentacije, ocenivši da je ono što čini mađarski premijer Viktor Orban "jedino ispravno".

"On sprovodi politiku prema izbeglicama i u interesu Austrije, u cilju sprečavanja haosa sobe naroda", podvukao je Štrahe.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track