(VIDEO) ŠTRAHE PODRŽAO DODIKA: Prepustite narodu da odluči o svojoj budućnosti!
Foto: Milan Ilić

PREDSEDNIK RS U POSETI BEČU

(VIDEO) ŠTRAHE PODRŽAO DODIKA: Prepustite narodu da odluči o svojoj budućnosti!

Austrija -
Umesto eksperimentalnih rešenja, neophodna je stabilnost, koja u BiH nije postignuta ni dve decenije posle prestanka rata, kaže Hajnc-Kristijan Štrahe lider FPÖ

BEČ - Lider FPÖ-a, Hajnc-Kristijan Štrahe (Heinz-Christian Strache) susreo se danas sa predsednikom Republike Srpske, Miloradom Dodikom.

Štrahe je tom prilikom naglasio da neguje i intenzivira dobre partnerske odnose sa Republikom Srpskom i kritikovao predstavike međunarodne zajednice u BiH, koji "pokušavaju da disciplinuju Srbe odnosno Republiku Srpsku, negirajući im demokratsko pravo na referendum".

Štrahe je podsetio da međunarodni politički faktori imaju jeddan aršin po pitanju referenduma kada su u pitanju Katalonci i Škotlanđani, a drugi kada je reč o Srbima u Republici Srpskoj.

"Umesto eksperimentalnih rešenja, neophodna je stabilnost, koja u BiH nije postignuta ni dve decenije posle prestanka rata. Krajnje je vreme da se narodima prepusti da odluče kakvu budućnost žele da oblikuju, smatra Štrahe.

Foto Milan Ilić
Foto Milan Ilić

"Austrijanci srpskog porekla su nam kulturno bliska doseljenička grupa. Delimo zajedničke kulturne vrednosti i istoriju, koja, doduše, nije bila bez međusobnog trenja", podsetio je Štrahe. Dodao je da je veoma mnogo Srba u Austriji koji su vredni ljudi i odlično su integrisani, koji su postali Austrijanci u najboljem smislu reči. Izrazio je i respekt prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi, naglasivši da je reč O crkvi sa istim hrišćanskim korenima. Štrahe je pritom naglasio da njemu i FPÖ smetaju oni koji dolaze u Austriju a ne žele da se integrišu, nauče jezik, ne poštuju zakone, pokušavaju da naprave paralelno društvo i propagiraju radikalni islamizam.

Milorad Dodik, Predsednik Republike Srpske, zahvalio se Štraheu i FPÖ na podršci da narodi sami odlučuju o svojoj sudbini, a ne da se praktikuje intervencionizam kakav je u BiH. Dodik je podsetio da je Austrija imala dva visoka predstavnik međunarodne zajednice u BiH, od kojih je Valentin Incko to još uvek. Po Dodiku, oni i ranije prekoračivali svoja ovlašćenja, a to čine i sada, kršeći međunarodno pravo.

"BiH ima svoj Ustav i praksu koja je potpuno drugačija od tog Ustava, upravo zato što je visoki predstavnik kršio ovlaštenja koja je imao. Uzeo je sebi pravo da nameće zakone, a to pravo nije imao i tako je promenio politički sistem. Glas Republike Srpske protiv takve prakse dugo se nije čuo u Evropi, dodaje Dodik. To je razlog zašto je produbio odnоse sa FPÖ, i došao u posetu Austriji. Dodik je pozvao sve ljude srpskog porekla koji su danas Austrijanci da "podrže politiku gospodina Štrahea, njegove političke partije i njenih kandidata na listama".

http://www.youtube.com/watch?v=ksyS-gdYnpE

Dodik je na kraju rekao da će parlamentu Austrije uputiti pitanje da razmotri ponašanje visokih predstavnika iz Austrije u BiH, sa stajališta demokratskih tradicija koje vladaju u Austriji.

"U potrazi smo za pravnim mogućnostima da podnesemo protiv državljana Austrije gospodina Volfganga Petriča, koji je bio visoki predstavnik, i Valentina Incka, koji je to sada, podnesemo tužbe pravosuđu u Austriji, zbog kršenja međunarodnog prava i kršenja ljudskih prava. Uveren sam da ćemo pronaći strukture koje su spremne da u tome učestvuju."

Na pitanje Kurira predsedniku Dodiku, kao političaru iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata, zašto ne sarađuje sa austrijskim socijaldemokratima, nego neguje blizak odnos sa slobodarcima, Dodik je odgovorio: "Na žalost, austrijski socijaldemokrati su godinama bili u funkciji širenja iluzije u BiH, koji su namerno kršili međunarodno pravo i ljudska prava, o čemu sam upravo govorio."

"Sa SPÖ ne delimo vrednosti i zato mislim da je politika koju vodi gospodin Štrahe racionalna i realna, uvažava realnost", dodao je predsednik RS. "Idealizam ne pomaže, potrebna su racionalna rešenja", zaključio je Dodik..

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track