Štrahe traži da Austrija raspiše referendum o azilantima!
Foto: Rojter

Lider FPÖ o imigraciji

Štrahe traži da Austrija raspiše referendum o azilantima!

Austrija -
Lider najuticajnije opozicione stranke, koja jača od izbora do izbora, takođe se založio za neometane postupke proterivanja

BEČ - Lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc-Kristijan Štrahe (Heinz Christian Strache) traži da se u Austriji održi referendum o politici prema azilantima i najavljuje da će, u suprotnom, njegova stranka inicirati izjašnjavanje pod motom "Austrija na prvom mestu".

On je, gostujući na austrijskoj državnoj televiziji ORF, ocenio da je planirani ustavni zakon, kojim savezna država dobija pravo da nameće pokrajinama i opštinama smeštanje azilanata, "nedemokratski".

Prema njegovim rečima, opštinama se ništa ne sme nametati i naglasio da je neohodno da se o tom pitanju održi referendum. Lider najuticajnije opozicione stranke, koja jača od izbora do izbora, takođe se založio za neometane postupke proterivanja.

On je naveo Francusku kao primer gde se koriste transportne letelice, objašnjavajući svoj nedavni predlog da se vojne transportne letelice osposobe za proterivanje imigranata. Štrahe je istakao da se mora striktno napraviti razlika između ratnih izbeglica i onih koji iz ekonomskih razloga pokušavaju da dođu u Evropu.

Kada je reč o Siriji, Štrahe je upitao "ko je tamo stvorio teror?" i odgovara: "To su bili Amerikanci i NATO". Štrahe je rekao da je suočen sa mržnjom i kampanjom protiv njega, a takođe tvrdi da mu preti austrijski džihadista

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track