STVARI IZMIČU KONTROLI: Austrija šalje vojsku na granicu

Pojačane provere

STVARI IZMIČU KONTROLI: Austrija šalje vojsku na granicu

Austrija -
Dok je proteklih desetak dana najveći broj izbeglica iz Mađarske u Austriju ulazio preko prelaza Nikelsdorf, tokom noći je prelaz Hajligenkrojc bio suočen sa velikim talasom migranata

BEČ - Austrija je poslala vojsku na granicu da pomogne u pojačanim proverama ljudi zbog sve više izbeglica, piše Rojters, prenoseći izjavu austrijskog zvaničnika. Najmanje 2.200 vojnika pomagaće policiji na granici, saopšteno je iz austrijske vlade, prenosi "Raša tudej". Podsećamo, austrijska policija je jutros saopštila da se na prelazu Hajligenkrojc između Mađarske i Austrije u tom trenutku nalazilo 3.000 ljudi, kao i da svakog sata autobusima pristiže novih 500 izbeglica.

"U Hajligenkrojcu stanje preti da eskalira", upozorila je austrijska policija. Dok je proteklih desetak dana najveći broj izbeglica iz Mađarske u Austriju ulazio preko prelaza Nikelsdorf, tokom noći je prelaz Hajligenkrojc bio suočen sa velikim talasom migranata.

Tokom današnjeg dana vlasti na Hajligenkrojcu očekuju dolazak između 5.000 i 10.000 izbeglica. Takođe, povećane kontrole dovele su do gužvi i na austrijskoj granici sa Nemačkom.

Austrijski kancelar Verner Fajman, koji je donedavno odbijao zahteve za asistencijom vojske u svakodnevnom prihvatu hiljada izbeglica sada više nije mogao da okleva. Nakon što je Nemačka uvela kontrole, Austriji preti preopterećenje azilantima, koji su dosad u ogromnoj većini bili samo u tranzitu preko austrijske teritorije.

Verner Fajnman, Foto: Reuters
Verner Fajnman, Foto: Reuters

"Ako Nemačka uvodi granične kontrole, Austrija mora to takođe da učini", jasan je bio austrijski vicekancelar Rajnhold Miterlener.Vrh austrijske vlade nije konkretno odgovorio na pitanje kako će sada izgledati kontrola na granici, da li će se zaustavljati svaki automobil. "To je zadatak policije i štabova", izjavio je kancelar, dodavši da je reč o balansiranju "između humanosti i komponenata reda".

Migranti idu peške u Beč, Foto: Tanjug
Migranti idu peške u Beč, Foto: Tanjug

Kontrola granica ne znači i njihovo zatvaranje i suspendovanje Šengenskog ugovora, ponovio je Fajman ono što je rekla i nemačka vlada kada je uvela kontrolu na svojoj granici sa Austrijom. To važi i za problem azilanata, ali Austrija i Nemačka ne mogu same da reše problem azilanata, naglasio je Fajman. "Nismo ukinuli Dablinski sporazum, ali on više ne funkcioniše", odgovorio je kancelar na pitanje da li će Austrija sada vraćati imigrante u Mađarsku. Prema Dablinskom sporazumu, zahtev za azilom u Evropskoj Uniji treba da bude razmotren u prvoj zemlji EU u koju je došao tražilac azila. Ovom sporazumu su se priključile i Švajcarska, Norveška i Island.

(Agencije/Milan Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track