STVARNOST DEMANTUJE HOJPLA: Štraheovi vladaju u 12 bečkih okruga!
Foto: Profimedia

Ipak sarađuju

STVARNOST DEMANTUJE HOJPLA: Štraheovi vladaju u 12 bečkih okruga!

Austrija -
U čak 12 bečkih opština druga najjača partija je FPÖ, čiji fukncioneri na lokalnom nivou uzimaju učešće u vlasti i tesno sarađuju sa kolegama iz vladajućeg SPÖ

BEČ - Iako gradonačelnik Beča Mihael Hojpl (Michael Häupl) kategorički odbija bilo kakvu saradnju sa Slobodarskom partijom Austrije u Beču, njegova Socijaldemokratska partija (SPÖ) godinama unazad na opštinskom nivou u prestonici uspešno sarađuje sa plavima Hajnca Kristijana Štrahea (Heinz Christian Strache - FPÖ)

Doduše, nije reč o saradnji zasnovanoj na političkoj volji dve partije, već o poštovanju gradskog ustava koji nalaže da najjača stranka u opštini daje predsednika i prvog potpredsednika opštine, a druga po snazi drugog zamenika.

U čak 12 bečkih opština druga najjača partija je FPÖ, čiji funkcioneri na lokalnom nivou uzimaju učešće u vlasti i tesno sarađuju sa kolegama iz vladajućeg SPÖ.

Pojedini austrijskim mediji podsećaju gradonačelnika Hojpla da je, iako odbija da sarađuje sa FPÖ u gradu, na nivou opština već odavno "sa FPÖ u krevetu".

Viner cajtung navodi primer funkcionera FPÖ Pola Štadlera (Paul Stadler) koji je već 19 godina drugi zamenik predsednika opštine Zimering, 11. bečkog okruga.

Ovde je FPÖ 2010. dostigao svoj najbolji izborni rezultat na nivou Beča. Čak 35.5 odsto svih građana Zimeringa koji su izašli na glasanje svoj glas dalo je slobodarcima. Tako je jedan svojevremeno "crveni" becirk "poplaveo" pa tu socijaldemokrate i slobodarci vode miran politički suživot zasnovan na dogovoru, zaključuje Viner cajtung i navodi reči Pola Štadlera:

"Kod nekih lokalnih funkiconera SPÖ bio sam na odmoru u Hrvatskoj. Proveo sam nedelju dana ploveći duž hrvatske obale. Nije bilo priče o politici. To smo ostavili u becirku."

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track