OSTALI BEZ PORODICE: Troje dece preživelo sudar u kom su izgubili roditelje, sestru i braću!
Foto: ORF/Bernhard Wangler

PET ŽRTAVA NESREĆE U AUSTRIJI

OSTALI BEZ PORODICE: Troje dece preživelo sudar u kom su izgubili roditelje, sestru i braću!

Austrija -
Auto sa osmočlanom porodicom podleteo pod voz,a na licu mesta su poginuli Patrik Z. (26), njegova supruga Anita P. (32) i njihova dva sina (7 i 8 godina) i ćerka (11). Još jedan dečak (12) u kritičnom stanju

PRUGSTAL - Cela Austrija je u šoku posle teške nesreće u kojoj je poginulo pet članova jedne porodice, a još troje dece teško povređeno.

Od petka u Prugstalu, vlada neverica i tuga posle saznanja da su u sudaru putničkog automobila i voza živote izgubili Patrik Z. (26), njegova supruga Anita P. (32) i njihovo troje dece, dva sina (7 i 8 godina) i jedanaestogodišnja ćerka. Iz smrskanog vozila izvučeno je još troje tepško povređene dece, dve devojčice (4 i 5 godina), i njihov brat (12 godina). Lekari su saopštili da je stanje dečaka kritično i da je pitanje hoće li preživeti.

" Ovo je nešto najpotresnije što sam doživeo za 11 godina svog rada. Užasna tragedija, čitava porodica je uništena u trenu. Saznanje i činjenica, da su deca koja su preživela, ostala bez roditelje, braće i sestara užasno me je potresla”, kaže Valter Langebnerm (Walter Langebnerm), vozač bolničkog helikoptera.

“Neki ljudi, pa čak i oni najiskusniji, posle ovakvih tragedija jednostavno više ne mogu da nastave da rade kao vatrogasci”, kaže Franc Rasperger, potparol vatrogasaca koji su učestvovali u izvlačenju tela i spašavanju preživelih iz potpuno smrskanog automobila.

Sveće za nastradale... (Foto Printscreen krone.at/Johannes Weichhart)
Sveće za nastradale... (Foto Printscreen krone.at/Johannes Weichhart)

“Dovoljna je samo jedna greška vozača, da uništi toliko života”, kaže jedna poznanica nastradale porodice, koja je došla da i po kiši da oda počast poginulima i zapali im sveće kraj pruge.

Istraga je potvrdila da je za nesreću kriv vozač automobila, koji je u petak uveče bio u kolima sa suprugom i šestoro njihove dece. On nije zaustavio svoj automobil na stop znak, koji se nalazi ispred pružnog prelaza i nastavio da vozi. U tom trenutku naišao je voz i zbog nemogućnosti da zakoči, udario u auto koji je vukao oko 100 metara, sve dok nije uspeo da se zaustavi.

Gradonačelnik Peter Lajhtfrid (Peter Leichtfried) ističe kako u ovoj situaciji prosto ne zna šta bi rekao, jednostavno mu nedostaje reči. On je rekao da je odavno trebalo da se razgovara o nezaštićenim pružnim prelazima i postavljanju rampi, ali da za to ne postoji jednostavno rešenje.

Od 2005. godine na neobeleženim prelazima poginulo 189 ljudi

Statistika pokazuje da se 80 odsto nesreća sa vozovima dogodi baš na neograđenim pružnim prelazima. U odnosu na ostale evropske zemlje, broj ovakvih prelaza je u Asutriji najveći. Na oko 100 km pruge je 53 takvih pružnih prelaza. Na 60 odsto se nalazi Andrejev krst i stop tabla. Od 2005 godine na osnovu statistike iz ministarstva za unutrašnje poslove, dogodilo se 707 sudara sa vozovima, gde je poginulo je 189 ljudi, a 793 povređeno.

(M. Ć.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja