UNOVČILA SVOJU NESREĆU: Od zatočeništva u podrumu zarađuje 48.000 evra mesečno!
Foto: Dpa/Marcus Brandt

Od mučenice do poslovne žene

UNOVČILA SVOJU NESREĆU: Od zatočeništva u podrumu zarađuje 48.000 evra mesečno!

Austrija -
Austrijanke Nataša Kampuš koja je oteta kao devojčica i zatvorena u podrumu provela skoro devet godina, danas dobro zarađuje od knjige i filma koji govore o tih 3.096 dana zatočeništva

BEč - Austrijanka Nataša Kampuš (Natascha Kampusch, 27) koja je kao desetogodišnja devojčica oteta i godinama živela u zatočeništvu, dobro je unovčila svoju nesreću. Ona danas mesečno inkasira oko 48.000 evra piše bečki dnevni list Esterajh (Österreich).

Natašu je nestala na putu do škole, 2. marta 1998. godine. Iako su je godinama tražili i policija i privatni detektivi, nije joj bilo ni traga. Tek 2006. saznalo se da je devojčicu oteo Volfgang Priklopil (Wolfgang Priklopil, 1962-2006), i držao je kao robinju zatvorenu u svom specijalno konstruisanom podrumu, u donjeaustrijskom mestu Štrashof (Strasshof).

Mučeništvo male Nataše je trajalo skoro osam i po godina, do 23. avgusta 2006, kada je uspela da pobegne iz Priklopilove kuće i javi se policiji. Priklopil se istog dana, da ne bi bio uhapšen, bacio pod voz. Beg Nataše posle toliko godina je bila svetska medijska senzacija. Natašu su odmah okružili stručnjaci za odnose sa javnošću, pa je dobila velik novac za nekoliko medijskih intervjua. Austobiografska knjiga koju je objavila 2010. pod nazivom "3.096 dana", koliko je provela u Priklopilovom zatočeništvu doživela je veliki uspeh. Godine 2013. je po ovoj knjizi snimljen istoimeni igrani film, u nemačkoj produkciji, na engleskom jeziku.

Upravo knjiga i film su glavni izvor Natašinih prihoda u poslednje vreme. Ona je vlasnica preduzeća "Consolea" , koje je registrovano za "promotivne aktivnosti, informatiku i marketing". U ovo preduzeće se slivaju prihodi od uspešne autobiografske knjige i manje uspešnog filma.

Preduzeća je 2013. godine imalo ukupan profit od 572.130,28 evra. Bilans za 2014, koji još nije napravljen, pokazaće da li će Nataša i ubuduće moći da blagostanje zasniva na unovčavanju svoje biografije.

Jozef Fricl svoju ćerku držao u podrumu 24 godine! Natašin slučaj nije usamljen u Austriji. Godine 2008. otkriveno je da je Josef Fritzl(Josef Fritzl) iz gradića Amšteten (Amstetten), pune 24 godine, u posebno izgrađenom podrumu, u zatočeništvu držao i seksulano zlostavljao vlastitu kćerku. Ona je u podrumu rodila sedmoro Friclove dece, od kojih je jedno umrlo na porođaju. Fricl je paralelno živeo u istoj kući, sa ženom i drugom decom. Uspeo je da uveri i familiju i policiju, na bazi pisma koje je morala da mu napiše zatočena kćerka, da je ona pobegla sa nekom verskom sektom. Troje od dece koje je rodila ocu su »pronađeni« pred kućom, pa su ih Fricl i žena usvojili, a preostalo troje je od rođenja živelo u podruma sa svojom majkom, Friclovom kćerkom. Tek kada se jedno od te dece teško razbolelo i trebalo lekara, otkriven je sav ovaj užas. Fricl sad izdržava doživotan zatvor.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track