(VIDEO) AUTOM UBIO TROJE: Počelo suđenje Bosancu koji je napravio masakr na ulicama Graca
Foto: Printscreen YouTube/ORF2

Više od 100 ljudi povredio

(VIDEO) AUTOM UBIO TROJE: Počelo suđenje Bosancu koji je napravio masakr na ulicama Graca

Austrija -

Grac – na pokrajinskom krivičnom sudu počelo je u utorak suđenje Alenu R. (27), koji je 20. juna prošle godine u Gracu svojim džipom uleteo u ulice zatvorene za saobraćaj i usmrtio troje ljudi, među njima četvorogodišnjeg dečaka, a više od 100 osoba povredio.

Dvadesetsedmogodišnji Austrijanac, poreklom iz Bosne, izjavio je na sudu da je sve bio nesrećan slučaj.

Ovaj dvadesetsedmogodišnjak se na suđenju pojavio odeven skroz u belo, obrijan, ošišan i sa naočarima za vid. Sedeo je bespomično i delovao smireno. On je pri saslušanju izjavio da je bio u panici i da je bežao, jer je čuo pucnjavu. Dodao je da nikoga nije želeo da povredi i da nije pomislio da bi neko mogao da pogine. Međutim sudija Anreas Rom nije poverovao u ovu izjavu: "Ja sam stekao utisak, da ste ciljano avizirali ljude".

Alena R. uvode u sudnicu (Foto: Printscreen YouTube/ORF2)
Alena R. uvode u sudnicu (Foto: Printscreen YouTube/ORF2)

Ni izjava optuženog da je loš vozač, te da je to objašnjenje nesreće, nije imala željeni efekat na sudiju.

“Rekao bih da je čak suprotno, jer nije baš jednostavno okretati tako veliko vozilo u tako uskom radijusu“,obrazložio je Rom.

Jedna od relevantnijih tema suđenja su bili bračni problemi Alena R., koji je svojoj - u međuvremenu razvedenoj - ženi pretio i terao je da nosi burku. Dvadesetsedmogodišnjak je međutim negirao ovu optužbu.

Momenat kad se Alen R. autom zaleteo u pešake na trotoaru (Foto: Printscreen YouTube/ORF2)
Momenat kad se Alen R. autom zaleteo u pešake na trotoaru (Foto: Printscreen YouTube/ORF2)

"To nije istina, ona je muslimanka, ja sam hrišćanin", rekao je. Ovo je zanimljiv detalj sa suđenja, s obzirom na to da se Alen R. u prethodnim saslušanjima više puta deklarisao kao musliman. Na pitanje sudije Eve Cesnik da li je kršten, odgovorio je da je on nekršteni hrišćanin.

Na suđenje je pozvano ukupno 130 svedoka, među kojima su i dva psihijatrijska veštaka kao i drugi veštaci. Prvi svedok koji je saslušan u utorak popodne je gradonačelnik Graca Zigfrid Nagl (Siegfried Nagl), koji je dotičnog dana za dlaku izbegao vozilo Bosanca.

(Foto: Printscreen YouTube/ORF2)
(Foto: Printscreen YouTube/ORF2)

Bitno pitanje koje se postavlja je uračunljivost optuženog. Dva psihijatrijska veštačenja su ocenila da je Alen R. neuračuljiv, dok je jedan veštak povrdio uračunljivost. Državno tužilaštvo je iz tog razloga podnelo zahtev za smeštaj Alena R. u ustanovu za duševno obolele prestupnike. Državni advokat je međutim naglasio, da će sud i porota na kraju odlučiti po tom pitanju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track