(VIDEO) OVO JE IZRODILA NAVALA MIGRANATA: Strategije novih dešnjačkih ekstremista u Austriji
Foto: Printscreen YouTube

Jačanje desnice

(VIDEO) OVO JE IZRODILA NAVALA MIGRANATA: Strategije novih dešnjačkih ekstremista u Austriji

Austrija -

Sa vrhuncem migrantske krize pojavile su se i nove dešnjačke grupe, dok su postojeće dobile na snazi; i u Austriji i u Nemačkoj primećena je ekspanzija ekstremističkih dešnjačkih grupa, koje se danas koriste novim strategijama.

Aktivisti ekstremno desne grupe "Pokret za identitet" (Identitäre Bewegung) sebe predstavljaju kao patriote, koji u Austriji i Nemačkoj upućuju na islamizaciju i koji se protive multikulturalnoj zajednici i otvorenim granicama.

ZAJEDNO PREMA MIGRANTIMA: Desničari iz Austrije i Nemačke dogovorili bolju saradnju

Predstavnici ovih novih ekstremno desničarskih grupa više ne koriste parole poput "Stranci napolje"; oni sada govore o domovini i tradiciji, kao i "kulturnom identitetu" za koji se treba boriti.

Austrijski Savezni biro za zaštitu Ustava upozorava na ovakve grupe, koje pokušavaju da stvore "pop kulturu sa desničarskim ekstremističkim sadržajima". Stručnjaci poput Andreasa Pehama ocenjuju da od ove grupe preti "veća politička opasnost" nego od nasilnih neonacista, jer one "dosežu mnogo šire krugove, koji su inače zatvoreni". Peham ovu grupu opisuje kao "usisivač koji upija čitav ekstremno desničarski potencijal".

HAOS U BEČU: Desničari prekinuli predstavu izbeglica, prskali ih krvlju

Mnogi stručnjaci čak vide paralele sa džihadističkim grupama poput Islamske države. Stručnjak za desničarski ekstremizam Aleksandar Hojzler objašnjava da su te grupe jedna drugoj potrebne i da obe svoje akcije "pravdaju kroz demonizovanje one druge".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track