ZABRANILI VATROMETE: U Tirolu bez pirotehnike za božićne i novogodišnje praznike!
Foto: Printscreen Heute.at

Opasnost od požara

ZABRANILI VATROMETE: U Tirolu bez pirotehnike za božićne i novogodišnje praznike!

Austrija -

LINC - Zbog izrazito suvog vremena povećana je opasnost od izbijanja požara pri ispaljivanju vatrometa za vreme božićnih i novogodišnjih praznika, naročito u šumskim oblastima, upozoravaju stručnjaci.

Linc je već reagovao i zabranio ispaljivanja novogodišnjih vatrometa. Zbog malo padavina i šuma bez snežnog pokrivača značajno je povećan rizik od požara. U skladu sa tim, predsednik opštine Linc je, kako prenosi ORF, uveo zabranu ispaljivanja vatrometa u šumi kao i okruženjima koja su sklona požarima.

Zabrinutost su iskazali i opštinski zvaničnici Landeka, Imsta, Rojtea i Kufštajna , kojima je predloženo da takođe uvedu ovu zabranu kao što je to urađeno u istočnom Tirolu. U svakom slučaju, sa odlukom treba sačekati još par dana , kako bi se ispratile vremenske prilike, a u slučaju da ne bude padavina zabrana ispaljivanja vatrometa u šumskim oblastima će stupiti na snagu.

Predstavnik trgovaca pirotehničkim sredstvima u privrednoj komori, Krištof Ridl je povodom pomenute zabrane u jednom saopštenju rekao da se podrazumeva da u šumskim oblastima i oblastima koja su izrazito rizična po pitanju izbijanja požara treba zabraniti vatromete.

Ovi propisi zaista nisu neophodni. Umesto zabrana , treba probuditi svest kod građana, u pogledu bezbednosnih pravila i aspekata pri rukovanju pirotehničkim sredstvima.

Prošle godine je takođe u Tirolu važila zabrana ispaljivanja vatrometa , a kazne koje su bile zaprećene za nepoštovanje propisa kretale su se do čak 7.270 evra. Zabrana se odnosila na vatromete klase F2 , ali takođe i na petarde kao i na udarne topove.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track