BATUT: Drogu koristilo 8 odsto stanovništva,sedative svaki peti
Foto: Zorana Jeftić

Nacionalno istraživanje

BATUT: Drogu koristilo 8 odsto stanovništva,sedative svaki peti

Društvo -
U uzrastu od 18 do 34 godine, drogu je konzumiralo 12,8 ispitanika. Najčešće korištena droga je kanabis, koju je u prethodnih godinu dana koristilo 1,6 odsto populacije uzrasta 18 do 64 godine i 3,4 odsto populacije 18 do 34 godine

BEOGRAD - Bar jednom u toku života osam odsto snovnika Srbije uzrasta 18 do 64 godine koristilo je neku drogu, dok je u poslednjih godinu dana 22,4 odsto ispitanika koristilo lekove iz grupe sedativa i hipnotika, pokazalo je najnovije Nacionalno istraživanje o stilovima života stanovništva Srbije Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Istraživanje je pokazalo da psihoaktivne supstance češće koriste muškarci (10,8 odsto) nego žene (5,2 odsto), a da je zastupljenost kod mlađe mnogo veća. U uzrastu od 18 do 34 godine, drogu je konzumiralo 12,8 ispitanika. Najčešće korištena droga je kanabis, koju je u prethodnih godinu dana koristilo 1,6 odsto populacije uzrasta 18 do 64 godine i 3,4 odsto populacije 18 do 34 godine.

Sedative i hipnotike u prethodnih godinu dana koristilo je 22,4 odsto ispitanika i to 13,9 odsto muškaraca i 30,9 odsto žena."Istraživanje je pokazalo da sedative i hipnotike mnogo češće svakodnevno koriste žene nego muškrci. Takođe, ove lekove češće koriste starije osobe", istakla je šef Odeljenja za monitoring i prevenciju zloupotrebe psihoaktivnioh supstanci Instituta Batut Biljana Kilibarda.

Šef kancelarije za monitoring droge Vlade Češke Viktor Mravčik, koji je učestvovao u istraživanju, kaže da je u Srbiji četvrtina stanovništva u prethodnih godinu dana koristila sedative."Oko 100.000 stanovnika svakodnevno koristi sedative, što je veći problem od korištenja droge"naglasio je Mravčik.

Prema podacima iz istraživanja u prethodnih godinu dana 72,2 odsto odraslih ispitanika konzumiralo je alkohol i to mnogo više muškaraca nego žena.Predstavnik Instituta za psihijatriju i neurologiju iz Varšave Januš Sijeroslavski kaže da problem nije u pijenju alkohola, već u načinu pijenja koje često dovodi do gubitka kontrole. On je pojasnio da postoje dva problematična oblika konzumiranja alkohola i to da ljudi često i previše piju što dovodi do zdravstvenih problema ili da popiju jednom veliku količinu alkohola što dovodi do potpunog gubitka kontrole i trovanja alkoholom.

Specifičnost kod pijenja je, kako kaže, što je alkohol još uvek deo tradicije i pod kulturnim obrascima, pa alkohol konzumiraju mnogo više muškarci nego žene."Savremeno društvo menja obrasce tako da danas mlađe žene mnogo više piju od starijih i žene, kao i da žene u gradovima mnogo više od žena u selima", naglašava Sijeroslavski.

Svaki treći stanovnik Srbije puši, a među muškarcimo je mnogo više pušača nego među ženama. Istraživanje je pokazalo da 40,9 odsto muškaraca svakodnevni pušači i 32 odsto žena. Elektronsku cigaretu koristilo je 9,6 odsto stanovnika uzrasta od 18 do 64 godine.Ovo je prvo Nacionalno istraživanje o stilovima života u Srbiji koje je sprovedeno prema metodologiji Evropskog monitoring centra droge i zavisnosti od droga (EMCDDA) u okviru IPA projekta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track