NOVI PAPA JE FRANJA: Izabran kardinal Horhe Mario Bergoljo iz Argentine!
Foto: REUTERS

Konklava završila glasanje

NOVI PAPA JE FRANJA: Izabran kardinal Horhe Mario Bergoljo iz Argentine!

Planeta -
Bergoljo je, rođen u Argentini, ali u italijanskoj porodici, dok je najvažniji deo školovanja proveo u Nemačkoj. Idealan je čovek za prevladavanje razlika između “konzervativne” i “liberalne” struje kardinala, jer dolazi iz teološkog okruženja koje se brine za najsiromašnije, ali glavni prigovor jeste da je ipak prestar
1 / 16 Foto: REUTERS

VATIKAN- Novi papa je argentinski kardinal Horhe Mario Bergoljo (77) i odabrao je ime Franja.

On je prvi u istoriji papa iz Južne Amerike.

Argentinski jezuita, nadbiskup Buenos Ajresa, prema medijskim navodima bio je glavni protivkandidat Jozefu Racingeru na konklavi 2005. kada je Nemac postao papa Benedikt XVI.

Bergoljo je, rođen u Argentini, ali u italijanskoj porodici, dok je najvažniji deo školovanja proveo u Nemačkoj. Idealan je čovek za prevladavanje razlika između “konzervativne” i “liberalne” struje kardinala, jer dolazi iz teološkog okruženja koje se brine za najsiromašnije, ali glavni prigovor jeste da je ipak prestar.

Iz dimnjaka Sikstinske kapele u Vatikanu u 19,15 časova izašao je beli dim, što je označilo da je Rimokatolička crkva dobila novog poglavara.

Novi papa, jedan od 115 kardinala koji su učestvovali u konklavi, obratio se hiljadama vernika sa balkona bazilike Svetog Petra, dok su Vatikanom istovremeno odjekivala zvona bazilike Svetog Petra, najavljujući da je izabran naslednik Benedikta XVI, koji je uzeo ime Franja I.

Posle tri neuspela pokušaja kardinali su se u sredu poslepodne nešto pre 17 sati ponovno okupili u Sikstinskoj kapeli kako bi u četvrtom krugu glasanja izabrali novog papu.

U opštem oduševljenju pripadnici švajcarske garde svečano marširaju pred Bazilikom svetog Petra.

S balkona bazilike kardinal protođakon, Francuz Žan Luis Tauran, je objavio izbor novog Pape čuvenom izrekom "Habemus Papam" (Imamo papu).

Posle nekoliko reči, novi papa je dao tradicionalni blagoslov Urbi et Orbi (Gradu i svetu) i novi pontifikat je počeo.

Objavu izbora novog poglavara Katoličke crkve okupljenih na trgu Svetog Petra, popratilo je uzvicima "Živeo Papa"... Kako javljaju mediji, na vest o izboru novog pape, hiljade vernika koji su doputovali u Rim pohrlilo je na Trg Svetog Petra tako da je na njemu po slobodnoj proceni bilo od 200.000 do 300.000 ljudi...

Prve reči koje je novi papa izgovorio bile su jednostavno "Bona sera" (dobro veče na italijanskom).

- Braćo i sestre, dobro veče. Zahvalio bi vam na dobrodošlici, ali iznad svega, voleo bih da se svi zajedno pomolimo za Benedikta XVI. - rekao je novi papa Franja i s vernicima molio 'Oče naš'.

- Molio bi vas da se pomolite Bogu za mene kako bi me blagoslovio - rekao je on dodajući" Sad počinejmo da radimo zajedno. Ovo je put bratstva i poverenja. Pomolimo se za celi svet jer u svetu vlada veliko bratstvo. Svet bi trebalo da krene putem ljubavi - rekao je papa Franja.

Papa je blagoslovio sve okupljene, ali i one koji su događaj pratili preko malih ekrana i ostalih medija.

- Sve vas želim da blagoslovim, sve žene i muškarce dobre volje. Laku noć i želim vam miran odmor- rekao je opraštajući se od prisutnih vernika na Trgu Svetog Petra novi papa Franja.

Njega su anglosaksonski mediji već prekrstili u Frensisa, Italijani ga zovu Frančesko, a Španci Francisko ...Treba pomenuti i naše susede Hrvate koji su ga prozvali Franjo...

http://www.youtube.com/watch?v=1YoXa3hGhYM

Simbolika: Posle munje i zemljotresa galeb na dimnjaku kapele najavio izbor pape

Tokom napetog iščekivanja hiljada ljudi, na Trgu svetog Petra u Rimu, da se iz Sikstinske kapele, u kojoj se tada održavao treći krug glasanja, pojavi beli dim, na dimnjak je sleteo galeb, i to nešto posle 17,30 sati za kada je najavljena mogućnost da se pojavi beli dim, odnosno da je papa izabran.

Inače, prema nekim tumačenjima, galeb je simbol mora, snage i nesputanosti. Od najave odlaska Benedikta XVI sa pozicije poglavara 1,2 milijarde vernika u svetu, zabeležene su dve simbolike.

Prvo je tokom nevremena iznad kupole crkve Svetog Petra snimljena munja, a dan nakon dolaska Benedikta XVI u Kastel Gandolfo zabeležen je manji zemljotres.

Galeb je mirno na dimnjaku stajao gotovo pola sata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track