BEZ MILOSTI: Kim Džong-Un likvidirao teču Džang Song Teka
Foto: Rojters

Krvavi diktator

BEZ MILOSTI: Kim Džong-Un likvidirao teču Džang Song Teka

Planeta -
Džang Song Tek, nekada desna ruka sadašnjeg prvog čoveka Severne Koreje, preko noći postao je državni neprijatelj, koji je pogubljen kao najveći "izdajnik"

PJONG-JANG - Teča severnokejskog lidera Kim Džong-Una, kojeg u toj zemlji smatraju političkim regentom i jednim od najmoćnijih ljudi u državi, smenjen je nedavno, a kako javljaju svetski mediji po svoj prilici je zauvek smaknut sa političke scene Severne Koreje.

Egzekucija je obavljena u tajnosti, ali mogla je da bude očekivana s obzirom na to da je mlađani diktator već "uklonio" bivšu devojku pevačicu i balerinu, kao i njen celokupan prateći bend, ali i mnoge druge koji su na bilo koji način "poremetili harmoniju" njegove diktatorske utopije - Severne Koreje.

Nekada drugi najmoćniji čovek Severne Koreje optužen je za nepoštovanje partije i slabljenje partijskih ciljeva. Takođe, Song Tek je optužen da se upleo u korupciju i drogu. Džang Song Tek, nekada desna ruka sadašnjeg prvog čoveka Severne Koreje, preko noći postao je državni neprijatelj.

Bi-bi-si (BBC) izveštava da je Džang pogubljen u okviru "čistke zbog korupcije".

Britanska radiodifuzna mreža navodi da su ranije ove sedmice naoružani čuvari pod dramatičnim okolnostima udaljili Džanga sa partijske sednice.

On je bio okrivljen za stvaranje antidržavnih frakcija, korupciju i "izopačeno ponašanje" - što podrazumeva da je bio ženskaroš, kockar i da je zloupotrebljavao drogu.

Asošijeted pres navodi da severnokorejski državni mediji izveštavaju o pogubljenju i da u izveštajima kažu da je Džang bio "gori od psa".

Bi-bi-si navodi da je uklanjanje Džanga iz vlasti bio najveći preokret od kako je Kim nasledio njegovog oca Kim Džong-ila na čelu države pre dve godine.

Džang (67) je do ove sedmice smatran Kimovim političkim pokroviteljem i "desnom rukom", a bio je u braku sa Kim Kjong-hui, ćerkom "oca nacije" i dede aktuelnog severnokorejskog lidera Kim Il-sunga.

Džang je, kako se ranije izveštavalo, bio Kimov zamenik u nacionalnom komitetu za odbranu - što je druga po značaju funkcija u državi, a smatra se da je imao ključnu ulogu u njegovom preuzimanju položaja šefa države posle smrti njegovog oca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track