BEŽI DESANTNIM BRODOM: Janukovič se sklonio u rusku bazu u Sevastopolju

Mediji pronašli svrgnutog predsednika Ukrajine

BEŽI DESANTNIM BRODOM: Janukovič se sklonio u rusku bazu u Sevastopolju

Planeta -
Za Janukoviča je pripremljen desantni brod Crnomorske flote RF, kojim će se navodno uputiti u Rusiju. prethodno on je pokušao da napusti Ukrajinu privatnim avionom, ali je granična policija odbivši mito, sprečila njegovo bekstvo

KIJEV - Ukrajinski mediji su izvestili da se predsednik Viktor Janukovič, koga je opozvao parlament i za kojim je izdat nalog za hapšenje zbog optužbi za masovno ubistvo, nalazi u ruskoj pomorskoj bazi u Sevastopolju.

Prema informacijama izvora televizijskog kanala ATR, za Janukoviča je pripremljen desantni brod Crnomorske flote RF, kojim će se navodno uputiti u Rusiju, preneo je "Glas Rusije".

Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov je ranije u toku dana rekao da je Janukovič, posle odluke parlamenta o njegovoj smeni u subotu, krenuo ka vojnom aerodromu Belbek na Krimu, ali da je odustao i otišao u drugom smeru posle saznanja da ga tamo čekaju novoimenovani šefovi ministarstva policije i državnih bezbednosnih službi.

Viktor Janukovič
Viktor Janukovič

Objavljujući da je za Janukovičem izdat nalog za hapšenje, Avakov je naveo da je Janukovič, u svojoj privatnoj rezidenciji u regionu Balaklava na Krimu, okupio svoje obezbeđenje i rekao im da izaberu hoće li da ostanu sa njim.

Neki su odlučili da ga napuste i uzeli su oružje zvanično registrovano, da bi ga predali vlastima na Krimu, naveo je Avakov.

Sa preostalim telohraniteljima Janukovič je sa još jednim saradnikom otišao iz rezidencije u Balaklavi "sa tri automobila ka nepoznatoj destinaciji, gaseći sve sisteme komunikacije", naveo je Avakov, prenele su agencije.

Kuća Viktora Janukoviča
Kuća Viktora Janukoviča

Janukovič je pokušao da napusti Ukrajinu u subotu privatnim avionom, a portparol ukrajinske granične službe Sergij Astahov je novinarima AFP rekao da su njegovi pomoćnici tom prilikom pokušali da podmite pripadnike granične policije, što su oni odbili.

Predsednik ukrajinske Vrhovne rade Oleksander Turčinov je privremeno preuzeo dužnosti predsednika države nakon što je u subotu u parlamentu izglasan opoziv predsednika Viktora Janukoviča i raspisani parlamentarni izbori za 25. maj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track