BiH sprema zahtev za izručenje Keljmendija

BiH sprema zahtev za izručenje Keljmendija

Crna Hronika -
Pitanje ekstradicije Keljmendije je malo komplikovano zato što BiH ne priznaje Kosovo, nemamo sporazuma o ekstradiciji sa BiH kao što imamo s nekim zemljama regiona i EU, ističe Lajć

SARAJEVO - Ministarstvo pravde BiH zatražiće izručenje Nasera Keljmendija kada to od njega zatraži Tužilaštvo BiH i za to dostavi potrebnu dokumentaciju, izjavio je zamenik ministra pravde BiH Srđan Radulj.Naredni koraci Ministarstva pravde zavise od toga da li će Tužilaštvo BiH dostaviti takav zahtev, koji će dalje proslediti, kaže Radulj.

"Kada Tužilaštvo BiH zatraži bilo koju osobu, a ima saznanja da je uhapšena u nekoj zemlji, dostavlja nam svu dokumentaciju na osnovu koje Ministarstvo, u okviru svojih ovlašćenja, sačinjava molbu za izručenje i upućuje je u zemlju u kojoj se nalazi i u kojoj je ta osoba uhapšena", objasnio je Radulj, prenose bosanski mediji.

"Organi nadležne zemlje, u ovom slučaju Euleks, imaju pravo da odluče da li će ili neće izručiti traženo lice. Oni tvrde da Keljmendi ima i državljanstvo Kosova, a praksa u skoro svim zemljama, pa i u BiH, jeste da se ne izručuju njeni državljani", naveo je Radulj.

Bez obzira na to, kako je pojasnio, još nije počela uobičajena procedura da Tužilaštvo BiH i nadležna ministarstva posredstvom ambasade BiH proslede molbu za izručenje.

Advokat Nasera Keljmendija, Midhat Kočo izjavio je da još nije stupio u kontakt sa svojim branjenikom, niti sa članovima njegove porodice.On je rekao da Keljmendi, prema njegovim informacijama, ima dvojicu advokata koji ga zastupaju na Kosovu, te da on nema mogućnost da ga tamo zastupa.

Savetnik ministara pravde Kosova Driton Lajći izjavio je da je moguće izručenje narko-bosa Naser Keljmendija Bosni i Hercegovini.

Lajći je izjavio da će u ovom slučaju zatražiti pomoć Misije EU na Kosovu, Euleksa, s obzirom na to da ova misija ima direktne kontakte s vlastima u Bosni i Hercegovini.

- Pitanje ekstradicije s Bosnom i Hercegovinom je malo komplikovano zato što BiH ne priznaje Kosovo, nemamo sporazuma o ekstradiciji sa BiH kao što imamo s nekim zemljama regiona i EU, ističe Lajći.

Lajći je mišljenja da Euleksa ima mogućnost za ekstradiciju jer je to misija EU, i da treba pronaći legalne osnove da bi došlo do ekstradicije.

Ponovio je da to neće biti lako, već je veoma složeno, s obzirom na to da BiH ne priznaje Kosovo i ne želi da ima direktne kontakte s Kosovom.

- Mi smo tu da poštujemo međunarodne konvencije i doprinesemo borbi protiv organizovanog kriminala i bilo kakve negativne pojave u regionu - dodao je on.

Traži se što hitnije izručenje Keljmendija

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je od Interpola i Ministarstva pravosuđa BiH preduzimanje mera kako bi se osiguralo izručenje Nasera Keljmendija koji je u nedelju uhapšen na Kosovu.

Od Ministarstva pravosuđa BiH očekuje se da od Kosova službeno zatraže izručenje Keljmendija kako bi bio procesuiran u BiH.

Prepreka njegovom izručenju je činjenica da poseduje i državljanstvo Kosova, prenose mediji u BiH.Tužilaštvo BiH je navelo u saopštenju da je tokom dana Interpol i službeno izvestio tu instituciju o hapšenju Keljmendija, koji se sumnjiči za organizovanje ilegalne trgovine drogama i za ubistvo.

Odmah nakon toga iz Sarajeva je Interpolu prosleđena dokumentacija i informacije koje se odnose na istragu otvorenu protiv Keljmendija.

Prema zakonima Kosova, Keljmendi, koji je uhapšen na osnovu međunarodne poternice, u pritvoru može biti zadržan 48 sati, a iz Tužilaštva BiH navode da će zbog potrebe za hitnim delovanjem i mogućeg isteka mere pritvora dostupne informacija o istrazi biti dostavljene i pravosudnim i policijskim telima na području Kosova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track