BOŠNJACI POBESNELI: Marš na Drinu u UN oduševio svet!
Foto: FONET

Planeta aplaudira srpskim pesmama

BOŠNJACI POBESNELI: Marš na Drinu u UN oduševio svet!

Planeta -
Koncert srpskog hora Viva voks koji je Vuk Jeremić organizovao u UN pozdravio ceo svet, za predstavnike BiH stara srpska pesma fašistička

NJUJORK - Pobunili se.Zaslugom predsednika Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Vuka Jeremića u tom međunarodnom telu u centru Njujorka za srpsku Novu godinu organizovan je spektakularan nastup najpoznatijeg hora iz Srbije, Viva voks, koji je oduševio najmoćnije ljude sveta. Međutim, nastup koji je sve prisutne zadivio zasmetao je Bosancima, jer je beogradski hor u središtu UN otpevao pesmu „Marš na Drinu“, koja je prema njihovim navodima „napadačka“ i „fašistička“ numera.

Više od 85.000 bosanskih Amerikanaca i Kanađana potpisalo je protestno pismo, koje je stiglo na adresu generalnog sekretara UN Ban Ki Muna.- Vaša ekselencijo, želimo da izrazimo razočaranje zbog koncerta održanog u UN koji je organizovao Vuk Jeremić, ministar spoljnih poslova Republike Srbije. Koncert je bio skandalozno uvredljiv za žrtve genocida u BiH jer je hor otpevao ozloglašenu i napadačku srpsku nacionalističku pesmu „Marš na Drinu“.

Ova posebno fašistička pesma korišćena je da inspiriše širenje mržnje protiv svega nesrpskog i kao instrument podsticanja inspiracije ubistva hiljade civila od strane srpskih nacionalista - istaknuto je u pismu i dodato da su Srbi ubijali i silovali uz tu numeru tokom rata.

S druge strane, predstavnici svih zemalja članica UN i istaknuti njujorški biznismeni bili su oduševljeni impresivnim nastupom Viva voksa. Oni su gromoglasnim aplauzom nagradili srpske umetnike i izrazili veliko zadovoljstvo što su pored svetskih hitova, poput „Imagine“ Džona Lenona i „Ameno“, mogli da čuju i tradicionalne pesme Srbije „Hajde, Jano“, „Tamo daleko“ i „Marš na Drinu“, koji im se posebno dopao.Naročito zadovoljstvo izrazio je Ban Ki Mun.- Dobro veče Srbijo, srećna Nova godina - pozdravio je Ban na srpskom jeziku, a onda zahvalio grupi Viva voks i istakao da kad takvi umetnici nastupaju, prevodioci mogu da odahnu, jer muzika dodiruje srca.

Jeremić veče posvetio SrbijiPredsednik GS UN Vuk Jeremić imao je pravo da izabere jedan dan koji će u tom međunarodnom telu biti posvećen Srbiji, pa je on odlučio da to simbolično bude baš za srpsku Novu godinu.- Muzika nas ujedinjuje, a danas nema važnije poruke od one da topovi utihnu. Možete reći da sam sanjar, ali ovaj koncert posvećujem onima koji sanjaju o miru - rekao je na proslavi Jeremić.

http://www.youtube.com/watch?v=l9XKtzHvm4Y
http://www.youtube.com/watch?v=doXDEfAKbn0

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track